Meubels op maat, gemaakt door Els

Tafels, bankjes, kapstokken: derdejaars Els Esselink ontwerpt, bouwt en verkoopt meubels. “Het zagen doe ik zelf, op de zaagmachine achter mijn ouderlijk huis.”

p12 els esselink meubels wandrekHet was eigenlijk niet de bedoeling van Els (20) om al tijdens haar studie industrieel product ontwerpen (IPO) een bedrijfje te starten. Maar ze verveelde zich in de zomervakantie en besloot iets aan de inrichting van haar studentenkamer in Zwolle te doen. Ze wilde graag een Tomado-rek, maar die bleken veel te duur. Dan maak ik er zelf wel eentje, dacht ze. Het eerste rek bleek toch niet helemaal bij haar kamer te passen en ook over het tweede rek was Els niet tevreden, daarom plaatste ze de rekken op Marktplaats. Els: “De reacties bleven maar komen, terwijl ik niet verwacht had er überhaupt iets voor te krijgen.” Uiteindelijk verkocht ze de rekken samen voor zestig euro. De koper had mazzel, want inmiddels vraagt Els hetzelfde bedrag voor één rek.

Zaagmachine achter het huis
Op dit moment stromen de opdrachten voor kapstokken, tafels, rekken, bankjes en koffietafels binnen. De meubels maakt Els van staal en hout. Haar ouders wonen buitenaf en hebben een aantal schuren om het terrein rondom het huis staan, die door de vader van Els zijn gebouwd. “Het overgebleven hout heb ik gebruikt voor mijn eerste rekken. Mijn vader bleef maar herhalen dat ik al zijn hout stal.” Vandaar de naam van het bedrijfje van Els: Steel my Wood. Inmiddels is het bedrijf een halfjaar oud en vindt vaderlief het alleen maar leuk dat zijn dochter zo ondernemend is. Hij helpt haar bij het proces en heeft haar de fijne kneepjes van het vak bijgeleerd. “Tot een maand geleden deed ik alles zelf: het slijpen, lassen, zagen. Hoe ik de machines moet gebruiken, heb ik van hem geleerd.”

p12 els esselink meubels schoenenrekNu er steeds meer opdrachten binnenkomen, lukt het Els niet meer om alles in haar eentje te doen. Ze ontwerpt de producten, zorgt voor een goede technische tekening, waarbij de juiste afmetingen zijn vermeld en stuurt het geheel op naar de werknemers van haar vader, die een eigen metaalbewerkingsbedrijf heeft. “Zij maken nu de frames, de uren worden door mij vergoed. Het zagen doe ik nog steeds zelf, op de zaagmachine achter het huis.”

Elke week een berichtje
Om op te vallen als jong bedrijf, heb je natuurlijk iets nodig wat je onderscheidt van de rest. Bij Els is dat haar persoonlijke benadering en contact met haar klanten. Ze houdt hen tijdens de productie op de hoogte van het proces. Ze heeft een levertijd van vier weken, maar stuurt de klant minstens elke week een berichtje. “Na het lakken van de planken stuur ik ze bijvoorbeeld een foto: of ze tevreden zijn met de kleur die het op dat moment is. Ik heb gewoon gekeken naar de manier waarop ik graag behandeld zou willen worden wanneer ik iets zou bestellen bij een bedrijf dat op maat gemaakte producten levert.”

p12 els esselink meubels tafelDe juiste tags
Daarnaast heeft Els een goede en slimme strategie om nieuwe klanten te bereiken. “Gebruik de juiste tags in je advertentie, zodat je product al snel bovenaan komt te staan in de zoekmachine. Ook is het belangrijk om je Facebookpagina flink te promoten, zodat het bericht op verschillende tijdlijnen terecht komt.” En als laatste: “Op één van de eerste dagen ben ik met een stapel flyers van Steel my Wood door de stad gefietst. Elke brievenbus kreeg een flyer: die actie heeft mij heel wat nieuwe opdrachten opgeleverd.

En of dat heeft geholpen: ondertussen mag Els voor drie verschillende winkels aan de slag, door hun inrichting te ontwerpen. “Voor één winkel ontwerp ik een wandrek van zes meter breed, met bijpassende tafel en koffietafel. Dat er winkels zijn die erop vertrouwen dat ik voor hun inrichting zorg, dat maakt mij heel trots.”

Tekst: Michelle van der Molen
Foto: Gerben Rink

Er zijn 1 reacties op «Meubels op maat, gemaakt door Els»

  1. Henk Willemse schreef:

    Beste Els,

    Je passie en enthousiasme passen bij de goede ideeën die je bij het ontwerpen van onze nieuwe winkel combineert.
    Wij vinden het erg leuk om de eerste optiek boutique in Nederland te worden met een ontwerp van jou hand!

    Groeten Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *