Windesheim wil eigen windmolen

De elektriciteit op de Zwolse campus wordt over een paar jaar misschien geleverd door een eigen windmolen op bedrijventerrein Voorst.

De gemeente onderzoekt of het een vergunningprocedure wil starten voor drie windmolens op het grondgebied van Scania Production Zwolle. Een molen voor de vrachtwagenproducent, eentje voor Windesheim en een voor Blauwvinger Energie, een Zwols inwonersinitiatief.

Dirk Pieter Halbesma van vastgoed & facilities: “Zelfs als we op de campus overal zonnepanelen hebben, dekt dat maar tien procent van onze elektriciteitsbehoefte. Een windmolen dekt de hele behoefte.” De investeringskosten van een molen zijn een paar miljoen euro. Windesheim wil de molen niet zelf kopen, maar alleen de energie ervan betrekken via een exclusief contract met een exploitatiebedrijf. Daarmee zou vijf procent op de elektriciteitskosten kunnen worden bespaard.

Gedacht wordt aan molens met een hoogte van honderdveertig meter. De gemeenteraad wil het plan komend voorjaar bespreken. Bedrijventerrein Voorst lijkt als locatie geschikt, omdat de dichtstbijzijnde woongebieden Spoolde en Westenholte op minimaal vierhonderd meter afstand liggen. Als alles doorgaat, kunnen de molens in 2019 worden gebouwd. (EM)

Er zijn 1 reacties op «Windesheim wil eigen windmolen»

  1. Gijs Jan Heusden schreef:

    Gevalletje ‘persbericht’ journalistiek? Erg eenzijdig en achterhaald dit ‘nieuws’. Inmiddels is er in de gemeenteraad en in de omliggende wijken sprake van grote commotie betreft deze plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *