‘Ik ga van club naar club!’

Zo vieren buitenlandse  studenten de jaarwisseling

In Polen drinken ze tijdens de Kerstdagen geen bubbels maar vodka en in Spanje is de jaarwisseling niet compleet zonder champagne. Buitenlandse studenten over hun gebruiken tijdens de feestdagen.

‘Bij elke klokslag eten we een druif’
“In Spanje vier je de feestdagen met al je vrienden en familie. Ze vermoorden me als ik hier in Zwolle zou blijven. Tijdens oud en nieuw tellen wij niet af met tien, maar met twaalf seconden. Op elke slag van de bel eten we een druif en daarna wordt er geproost. Ik ben opgegroeid met dure champagne. Mijn ouders drinken niet veel, maar als ze het doen, dan doen ze het goed.”
Jennifer González Álvarez (Spanje)
vierdejaars international business

‘Ik wil wel lekker dronken worden’
“De afstand tussen mijn vrienden in Polen verschilt van 80 tot 1000 kilometer. Met oud en nieuw zijn we eindelijk weer allemaal samen. Elk jaar gebeurt er wel iets onvergetelijks. Een paar jaar geleden brak ik het bed van de ouders van één mijn vrienden. Ik lag er met eh, mijn vriendin. Op nieuwjaarsdag hebben we het bed weer aan elkaar gelijmd.”
Marcin Suchecki (Polen)
derdejaars international bussiness

Ik word het liefst verrast’
“Nu ik een halfjaar in Zwolle studeer, wil ik ook de feestdagen in Nederland meemaken. Ik ben nieuwsgierig naar de culturen van andere landen. Voor de jaarwisseling heb ik nog geen plannen gemaakt: ik word het liefst verrast. Het leukste oud&nieuw-feestje tot nu toe was op de bergen in Roemenië: zo’n prachtig uitzicht met al dat vuurwerk krijg je nooit weer.”
Diana Verdes (Roemenië)
vierdejaars bouwkunde

‘In Polen gaan we aan de vodka’
“Tijdens de feestdagen ga ik naar Polen. Samen met een groep vrienden slapen we een paar dagen in een huisje in het bos. We wonen verspreid over heel Polen: dit is een ideale aanleiding om weer eens met z’n achten bij elkaar te komen. De auto gaat mee, met de slee er aan vast. Lekker scheuren door de bossen!”
Adam Urbanczyk (Polen)
derdejaars international business

‘Een fles bubbels is belangrijk’
“Met oud en nieuw komen er twintig vrienden uit Duitsland om oud en nieuw te vieren. We hebben al een tafel gereserveerd bij Uno, daarna gaan we gewoon lekker de stad in. Een goed gekozen fles bubbels is hierbij belangrijk: het brengt de mensen samen. Al vanaf mijn veertiende betrokken mijn ouders mij bij hun kleine wijnproeverijtjes.”
Ole Mestemacher (Duitsland)
derdejaars international business

‘In Roemenië gaan we langs de deuren’
“Tijdens de jaarwisseling ben ik in Zwolle. Ik hoorde dat jullie kerst veel minder groot vieren dan wij. In Roemenië versieren we samen de boom, bakken we koekjes en koken we pannen vol eten. Ook gaan we bij iedereen langs de deuren om kerstliedjes te zingen. Maar nu ik hier ben, wil ik wel eens ervaren hoe jullie dat doen.”
Luisa Maria (Roemenië)
vierdejaars bouwkunde

‘Familie staat op nummer één’
“Het belangrijkste tijdens deze feestdagen? Mijn familie. Daarom vlieg ik straks terug naar Spanje. Tijdens oud en nieuw eten we dure lekkernijen, zoals luxe zeevruchten! We willen het nieuwe jaar met nieuwe ervaringen beginnen. En hoe kan dat beter dan met een verrassend diner?”
Lucia Diaz Garcia (Spanje)
derdejaars international business

‘Het is hier de hemel voor mij’
“Mijn familie is erg religieus: ze zijn moslim en drinken geen alcohol. Als mijn ouders er achter komen dat ik hier gewoon drink, word ik het huis uitgeschopt. Als Erasmus-student is het hier dan ook de hemel voor mij. Ik heb een beetje alcohol nodig om te kunnen doen wat ik wil en te kunnen dansen zoals ik het wil. Maar de dag erna weet ik nog alles hoor!”
Anoniem (Frankrijk)
(naam is bekend bij de redactie)

derdejaars international business

‘We konden schaatsen op onze schoenen’
“Thuis drinken wij champagne bij elke belangrijke gebeurtenis: verjaardagen, oud en nieuw, you name it. Als er maar iets te vieren valt. De jaarwisseling breng ik het liefst door met vrienden. Van club naar club natuurlijk! Een paar jaar geleden vierden we het dichtbij een groot meer. Het hele meer was bevroren, dus we konden schaatsen op onze schoenen. We probeerden het vuurwerk onder het ijs te krijgen, maar dat lukte niet helemaal.”
Max Nötzel (Duitsland)
derdejaars international business

Bubbel-test
Deze negen buitenlandse studenten testten ook een aantal betaalbare bubbels, voor tijdens de jaarwisseling. Benieuwd naar hun oordeel?  Check www.hogeschoolkrantwin.nl en onze facebookpagina.

Tekst: Michelle van der Molen
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *