‘Tijd voor een nieuwe president’

Nynke de Groot, vierdejaars student maatschappelijk werk en dienstverlening, werkt voor haar studie in Gambia, in een psychiatrische instelling.

Deze week zijn er verkiezingen in Gambia. En hoewel we geen tv, kranten en heel weinig internet hebben, krijgen we er toch veel van mee. Er zijn deze week extra veel demonstraties en ik zie vooral veel jongeren erg fanatiek hun (nieuwe) leider supporten. Busjes en taxi’s zitten er propvol mee, en het liefste zit men bovenop het dak. Luid toeterend en juichend gaan ze op weg naar de plek waar hun (toekomstige) president campagne gaat voeren. Wegen worden hier speciaal voor afgezet en langs de weg staan ook veel mensen om een glimp op te vangen van een van de kandidaten. Dit is allemaal erg leuk hoor, totdat ik erachter kwam dat het bijna onmogelijk is om thuis te komen na het werk.

Aanhangers van de verschillende partijen kun je overigens goed uit elkaar houden. Zo staat de kleur (donker)groen voor de huidige president Jammeh. Mensen dragen shirts met zijn foto, groene lappen stof worden gebruikt als vlag en er zijn al heel veel boompjes gesneuveld voor hun groene takken. De aanhangers van Adama Barrow dragen geel of grijze shirts met zijn naam en afbeelding erop. Paars is de kleur van Mamma Kandeh, al zie ik die kleur veel minder. Zijn partij schijnt ook de kleinste te zijn.

Ik merk dat het een spannende tijd is. Na 22 jaar 10-tijd-voor-een-nieuwe-president-win-07-08-december-2016zijn er steeds meer mensen die het tijd vinden voor een nieuwe president, maar wat er gaat gebeuren kan niemand nog voorspellen. Tijdens de verkiezingen zal de markt dicht zijn en het openbaar vervoer plat liggen. Dit kan zeker tot na het weekend duren. Tijdens de dagen blijft onze groep dan ook thuis. Pas wanneer alle stemmen geteld zijn en het dagelijkse leven in Gambia weer opgepakt wordt, gaan we de straat weer op. We hebben dus veel water en voedsel ingeslagen en we moeten ons zien te vermaken in huis. Maar met series kijken, spelletjes doen en natuurlijk sinterklaas vieren, moet dit wel gaan lukken!

Groetjes,
Nynke

Er zijn 2 reacties op «‘Tijd voor een nieuwe president’»

 1. Siepie Weima schreef:

  Hoi Nynke
  Heb even alle verhaaltjes gelezen , en je foto “s bekeken
  mooi hoor en geniet er nog maar even van

  liefs Siepie

 2. Akke Vlietstra schreef:

  Hey Nynke, leuk wer wat fan dy te hearren. Bist no al sa lang fuort :-). Wat makkest dêr bysûndere dingen mei. Ek St. Klaas fiert. Dat sille se dêr wol net kenne. No op nei de Kryst en dan kinst al wer ôf telle. Mar no earst noch mar genietsje dêr!! Doeg xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *