‘Ook geen positieve discriminatie!’

Discriminatie? Zelfs als het positief is, ben ik er op tegen! Dat waren mijn eerste gedachtes toen ik het artikel ‘We moeten stáán voor diversiteit’ had gelezen. De intentie is goed maar onbewust wordt toch wéér gediscrimineerd. Moslims zijn geen aliens. Wij zijn ook gewoon mens.

Een specifieke aanpak. Wat een specifieke aanpak voor moslims is en waarom wij dat vragen, is voor mij nog steeds een vraag. Dat een moslim(a) andere interesses heeft dan een gemiddelde Nederlander, dat is wel duidelijk. Dat komt dan ook niet door zijn of haar geloof, dat is een kwestie die te maken heeft met waar je persoonlijke principes op gebaseerd zijn. Moet dat belemmerend werken of heeft dat extra aandacht nodig als we al jarenlang om gelijkheid schreeuwen? Nee, ook positief discrimineren vind ik niet kunnen. Beoordelen op kwaliteiten, kennis en vaardigheden en de eindproducten van die driehoek, dat vinden wij tegenwoordig belangrijk met z’n allen. Waarom de focus dan gaat liggen op de geloofsovertuiging van een persoon, is voor mij nog steeds een vraag.

We willen af van het hokjes denken, we willen toch dat ‘moslims’ zich gaan gedragen ‘zoals het hoort’. Om dit te bewerkstelligen is het niet zo dat we deze hele groep structureel moeten wegzetten omdat er andere behoeften spelen. Vergelijk het met een onderneming en de klanten. Elke onderneming heeft te maken met doelgroepen. Het enige wat verschilt is misschien het productaanbod per doelgroep of de manier van communiceren, maar de core-business van een onderneming blijft voortbestaan ongeacht de verandering van de doelgroep. Je speelt in op de behoeften van elke doelgroep, licht geen enkele uit want bij elke doelgroep valt winst te halen. Een open vraag aan iedereen, waar kies jij voor, een onderneming die met een product of dienst meerdere doelgroepen kan dienen of een onderneming die een keuze maakt in doelgroepen om de ene voor te trekken omdat zij misschien behoeftes hebben die onbekend zijn.

Ik weet het wel, ik zou blijven bij mijn core-business, dan wel doelgroepgericht maar gebaseerd op andere voorwaarden dan geloofsovertuiging. Natuurlijk is het zo dat een joodse geen Koran gaat kopen, in ieder geval niet de primaire doelgroep maar onderwijs is er toch voor iedereen? Het gaat toch om ontwikkeling van kennis en vaardigheden om die toe te passen in onze huidige, snel veranderende maatschappij? Ik weet wel dat moslims andere behoeften hebben dan een gemiddelde Nederlandse student, als we dan toch in hokjes gaan denken. Laten we nou eens ophouden met discrimineren en inspelen op behoeftes op basis van de zaken die voor iedereen gelden. Natuurlijk wil een moslim vrij met het suikerfeest, waarom geven we dan niet iedereen vrij? Dan is toch iedereen blij? Of bedoelen we met ‘specifieke aanpak’ een of andere moslim in- of uitgang?

Ömür Gökcan is een medewerker van Windesheim en oud-communicatiestudent

Er zijn 2 reacties op «‘Ook geen positieve discriminatie!’»

  1. Ad Hominem schreef:

    Beginnend bij het begin, dat artikel van Marcel Hulspas; daar lusten de honden ook geen brood van, een inhoudelijke reactie of kleine rectificatie voor zulk dom gezwets, zullen we van deze zwever en sterrenkijker ook niet hoeven verwachten. Gutmensch spelen is een kunst zullen we maar zeggen. Tevens is meneer Hulspas hoofdredacteur van WIN, dus ik zal wel weer gecensureerd worden zoals de afgelopen keer. ‘Rechts denken’ is toch vaak een vieze woordcombinatie als het gaat om hogescholen en universiteiten. Daarom zitten ze financieel ook altijd in de drek, klinkt het bekend Windesheim?

    Goed, genoeg over de ‘oude koe’ nu de reactie van onze huis alloch.. oh nee mag niet. Ömür ook jij kletst uit je nek waarom? Hierom: ‘ Dat een moslim(a) andere interesses heeft dan een gemiddelde Nederlander, dat is wel duidelijk. Dat komt dan ook niet door zijn of haar geloof, dat is een kwestie die te maken heeft met waar je persoonlijke principes op gebaseerd zijn’ je reinste onzin. Wat de meeste moslims zelf niet weten maar elke ‘expert’ kan bevestigen is; dat er (ruw geschat) 60 jaar na het overlijden van Mohammed een Islamitische wet is ingevoerd die een eigen interpretatie op de Islam verbood (stenigen voor de vrouw, zweepslagen voor de man).
    Je kan anders vinden maar dit zijn de feiten. Jouw moraalridder verhaal over ‘corebusiness’ en ‘ik ben anti ook als het positief is’ geklets! Jij MOET discrimineren vanuit de Islam, hoofdstuk 1 in de Koran bladzijde 2, ‘het doodmaken van mensen die prediken dat zij de ware Islam volgen die niet de uwe is’ klopt he? Vindt jij van niet moet je publiekelijk afstand doen van de Islam en de gevolgen aanvaarden zoals die in jouw heilige boek beschreven staan, wedden durf je niet. De straf voor ongeloof en het uitbannen van de Islam is nog half niet zo mild als de straf voor ‘varken, honden en Joden.’

    Als Windesheim zich inderdaad wil aanpassen naar deze overheersende totalitaire ideologie, klopt je grapje eigenlijk wel en komt die deur er inderdaad maar of ze dat moeten willen in een provincie als Overijssel is nog maar even de vraag, er zijn immers al financiële tekorten. Nou ik ben wel even klaar met mijn retirade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *