‘A cup of tea is like a warm hug!’

Met dit gure weer nestel je je het liefst met je dekentje en een warme kop thee op de bank om de hele dag te Netflixen. Maar voor welke thee moet je dan gaan? Drie theeleuten testen voor jou vijf winterse theeën.

08-special-01-win-07-08-december-2016Sterrenmunt  Albert Heijn eigen merk
“Iew sterrenmunt! Dat vind ik echt niet lekker!”, roepen Ronza Jabrah (redactie-assistent win’) en Judith Wright (docent Engels) in koor. Ronza: “Dit soort thee drink ik hooguit als ik ziek ben.” Judith schenkt de kopjes voor een kwart vol. “Zo is het wel genoeg toch?” Ronza: “Je ruikt het wel meteen hè! Hij is wel heel zoet.” Lisette van de Pol, derdejaars pedagogiek: “Zit er niet iets van zoethout in? Dat moet ik echt niet hebben! ik hou wel echt van zoete theeën en kruidentheeën, zoals herfstthee, winterthee en aardbei.” Judith: “Ik hou vooral van groene thee. Maar laatst had ik de After Eight-thee van de Action. De combinatie van munt en chocolade: lekker!” Voorzichtig neemt ze een eerste slokje van de sterrenmunt: “Het is niet zo erg als ik had gedacht.” Maar na een p08-special-02-win-07-08-december-2016aar slokjes is het toch genoeg geweest. Lisette: “De rest gaat sowieso beter smaken!”

Judith: “De Albert Heijn heeft tegenwoordig echt wel heel veel goede theeën, ook witte thee bijvoorbeeld. Niet meer alleen Pickwick met een smaakje.” Ronza: “Is er ook een schaaltje waarin we onze glazen leeg kunnen gieten?”

 

08-special-03-win-07-08-december-2016Winterthee   Dille & kamille
Ronza: “Hier zit veel kaneel in, dus dit wordt sowieso niet mijn favoriet!” Lisette neemt de taak op zich om de losse thee in de theezakjes te prutsen. Ze scheurt de verpakking open en de losse thee vliegt bijna over de tafel. “Oh jongens, ik ben lekker bezig!” Judith: “Verse thee zoals deze vind ik vaak lekkerder dan zakjes. Het straalt ook meer kwaliteit uit. Zo erg als er in een restaurant een luxe koffieautomaat staat, maar dat ze komen aanzetten met zakjes Lipton of Pickwick. Daar ga ik geen twee euro vijftig voor betalen!”

Judith: “In Houwerzijl in Noord-Groningen zit een theefabriek, -museum en -schenkerij in een oude kerk. Ze hebben gigantisch veel soorten thee. Het is echt een leuke plek!”08-special-04-win-07-08-december-2016

Lisette: “De Winterglow vind ik lekkerder dan deze thee. Deze is dan wel verser, maar hierbij vind ik de kaneel echt te overheersend.” Judith: “Doe mij ook maar de Winterglow. Maar misschien vinden we die ook wel lekkerder omdat we die smaak al gewend zijn!”

 

08-special-05-win-07-08-december-2016Groene Indian Chai   Simon Lévelt
Ronza: “Groene thee! Dit voelt meteen goed. Ik mis wel een smaakje. Ik drink het liefst groene thee met citroen. Zo’n smaakje maakt het af.” Judith neemt een slok: “Dit is wel goede groene thee, lekker vers. Maar thuis heb ik meestal ook groene thee met een smaakje”

Lisette: “Ik heb thuis een waterkoker naast de bank staan, dan kan ik heel makkelijk mijn kopje weer bijvullen. En thee zetten is ook het eerste wat ik doe nadat ik opsta!” Judith: “Thuiskomen en dan met een kopje thee op de bank gaan zitten is zo’n lekker gevoel. ‘A cup of tea is like a warm hug’, is een spreekwoord in Engeland. En dat is waar!” Lisette: “Als ik uit eten ga neem ik na het dessert altijd een kopje thee als afsluiter. Dat hoort er gewoon bij.”08-special-06-win-07-08-december-2016

Judith: “Ik heb de thee helemaal opgedronken dit keer! Dus dat is een goed teken.” Ronza: “Als ik blind zou proeven, weet ik niet of ik het verschil zou proeven met de pure groene thee van Pickwick.” Judith: “Ik vind de kwaliteit wel een stuk beter. De groene van Pickwick is prima, maar die heeft een chemische nasmaak.” Ronza: “Maar deze chai is wel de lekkerste tot nu toe!”

 

08-special-07-win-07-08-december-2016Winterglow  Pickwick
Ronza: “Deze verpakking geeft mij een beetje een kerstgevoel, met die besneeuwde dennenappel.” Judith schenkt per ongeluk zo dat het touwtje met labeltje in het glas van Lisette belandt. Lisette: “Dat is echt de nachtmerrie van iedere theedrinker!” Judith: “In Engeland zitten geen touwtjes aan. Daar hebben ze alleen een zakje, die haal je er dan met je lepel uit.” Lisette: “En als je in de UK thee bestelt, krijg je een kannetje waar ongeveer drie bekers thee in zitten!”

Judith: “Ik kom uit Engeland, daar drinken ze thee met melk erin: zo vies! Ik heb er in een ziekenhuis gewerkt. Als we thee met melk moesten rondbrengen, ging ik bijna over mijn nek van die geur. Pas in Nederland heb ik thee leren drinken.” Ronza: “Ik hou wel van thee met gecondenseerde melk. Lekker zoet!”08-special-08-win-07-08-december-2016

Lisette: “Deze Winterglow is lekker, het is echt een typische winterthee met kaneel en speculaas. Dat hoort er toch bij met de kerst! Nu ik stage loop op Windesheim, profiteer ik van de keukentjes in de medewerkersruimtes. Ik zoek de grootste mok, vul hem met heet water en doe er een zakje Winterglow in. Blijer kun je mij niet maken.”

 

08-special-09-win-07-08-december-2016Weer en windthee  Het Konkeltje
“Hier zitten bloemetjes in!”, constateert Ronza bij het openen van het zakje. Judith: “En het ruikt anijsachtig. Het is een beetje het sterrenmunt-idee. Volgens mij vinden we deze niet zo lekker.” Lisette: “Oh bah, anijs! De allereerste kop thee die ik ooit dronk was met anijs. Ik ben bijna ziek geworden van die vieze smaak!” Ronza: “Misschien ligt het ook aan de temperatuur van het water. We zijn in Nederland gewend om kokend water zo vanuit de waterkoker op de thee te schenken. Maar eigenlijk moet je het in een pot koken, zodat het water de smaak van de thee op kan nemen.”

Judith: “Bij kruidentheeën moet het water juist niet te heet zijn. Thuis heb ik sinds kort een waterkoker waarbij je de temperatuur kunt instellen. En met een app kan ik regelen dat het theewater klaar is als ik opsta!” Ronza: “Ik drink mijn eerste kop thee pas op kantoor. Op mijn andere werk kan ik niet altijd thee maken. Dan mis ik het echt!”08-special-10-win-07-08-december-2016

Judith durft een slokje aan: “Hmm… het is niet zo erg als het ruikt.” Ronza: “Ik vind het met al die kruiden een lekkere smaakcombinatie!” Lisette: “Het ruikt alsof ik vloeibare kauwgom ga drinken.” Aarzelend neemt ze een slokje: “Het smaakt echt ontzettend naar anijs. Bah!”

08-special-uitslag-01-win-07-08-december-2016

 

 

 

 

08-special-uitslag-02-win-07-08-december-2016

 

Nederlandse slappe bak
Oud-Windesheimstudent Paul Oosterwijk is bedrijfsleider, theesommelier en barista bij specialiteitenzaak Het Konkeltje in Zwolle. Hij weet alles van theeën, tradities en gebruiken.

Waar komt thee vandaan?
“Echte zwarte, groene en witte thee komt van de theeplant, de Camellia Sinensis. Deze komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Volgens een oude mythe is thee ontdekt door een Chinese keizer die onder een Camelliaboom zat met een kop heet water, toen er een gedroogd blaadje van de boom in dwarrelde.”

Wat is een typisch Chinees theegebruik?
“Gong fu cha is een traditionele manier van theezetten. Simpel gezegd doen ze daarbij een hoge kwaliteit thee in een theepot en schenken ze er meermalen water bij. Doordat de theeblaadjes zich steeds verder uitvouwen, komen er steeds weer nieuwe smaken vrij, waardoor de thee na elke opschenking weer anders smaakt.”

Kent Nederland ook theetradities?
“Een slappe bak is typisch Nederlands, haha! We laten vaak een theezakje veel te kort in het water zitten. Als je echt goede thee hebt en dat laat je een minuut of drie trekken, krijg je een heerlijke, volle smaak.”

Tekst: Janine Sterenborg
Foto: Jasper van Overbeek

 

 

Er zijn 1 reacties op «‘A cup of tea is like a warm hug!’»

  1. Ger Bomans schreef:

    Van thee wordt je niet jonger zo te zien …. grapje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *