Komende maanden cruciaal voor vorming ‘Social Work’

Plan voor samenvoeging moet snel helder worden

  • Deelraad krijgt begin december ‘veel meer informatie’
  • Helprich ten Heuw: “Uit je comfort zone is alleen maar goed.”

Domein gezondheid & welzijn gaat op de schop. Begin september volgend jaar moeten de oude opleidingen MWD en SPH samengevoegd zijn tot een nieuwe opleiding ‘Social work’.  Ook de opleiding pedagogiek moet daar in opgaan. Er is een projectgroep in het leven geroepen die zich bezig houdt met het curriculum; een andere buigt zich over de organisatie. Voor medewerkers zijn het onzekere tijden – velen weten niet wat hen, te wachten staat. Deelraadvoorzitter Frank Joustra begrijpt dat er bezorgde geluiden klinken. “Zoiets gaat gepaard met onzekerheid. Die signalen krijgen wij ook wel, maar die moeten we als deelraad natuurlijk goed bekijken. Ik heb begrepen dat er geen arbeidsplaatsen gaan sneuvelen. En ik heb tot nog toe geen signalen ontvangen die mij reden geven om daar aan te twijfelen. Dat betekent niet dat we gelaten afwachten wat er gaat koment.”

Zal alles in september klaar zijn?
“We moeten van het MT nog een hoop informatie krijgen. Ik denk dat we van het positieve uit moeten gaan. Begin december moeten we veel meer informatie krijgen.”

Pedagogiekdocent Helprich ten Heuw heeft er niet echt moeite mee dat zijn opleiding ondergebracht wordt bij social work. “Op enkele andere hogescholen gebeurt hetzelfde. Ooit was de verwachting dat veel pedagogen werk zouden vinden door het overheidsbeleid van ‘passend onderwijs’ maar in de praktijk zijn die vacatures er veel minder dan gedacht. Tegelijkertijd zie ik juist dat de transitie in de zorg ervoor zorgt dat pedagogen in die richting werk vinden, bijvoorbeeld in wijkteams.”

Over de gevolgen maakt hij zich ook geen grote zorgen: “Pedagogiek is een jonge opleiding, ik kan mij voorstellen dat we nog niet zo gesettled zijn als MWD en SPH. Daarom hebben de mensen hier, denk ik, wat minder moeite met veranderingsprocessen. We hebben niet zo lang geleden vanwege bezuinigingen afscheid moeten nemen van veel mensen met een tijdelijk contract – dat is vervelend, maar daar zijn inmiddels andere collega’s voor in de plaats gekomen. En hen zal het denk ik weinig uitmaken waar pedagogiek precies is ondergebracht. Volgens mij ligt het proces, met die projectgroepen, wel op schema. Er zijn bepaalde aspecten binnen onze opleiding waar ik grote waarde aan hecht. Daar zal ik goed op letten. Dat sommige docenten zich onzeker voelen, omdat ze uit hun comfortzone worden gehaald , ach… dat is alleen maar goed.” (MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *