Altijd een zetel voor Flevoland?

Enkele leden van de centrale medezeggenschapsraad hebben voorgesteld om het regelement voor de CMR-verkiezing zo aan te passen dat er altijd een medewerker en een student vanuit Flevoland in de Raad zitten. Een medewerker (en student) uit Flevoland, met de meeste stemmen op de Windesheim Flevoland-kieslijst, mag zitting mogen nemen in de Raad ook als hij/zij onvoldoende stemmen heeft gehaald voor rechtstreekse verkiezing, wanneer er onder de zittende of gekozen leden verder géén medewerker uit Flevoland zit, en het opkomst in Flevoland minimaal 30 procent is. (Voor de studenten geldt 5 procent.) Goed idee?

‘Jazeker!’

Wim Spijkerboer,
kwaliteitszorgmedewerker in Flevoland:

“Met alleen de stemmen uit Flevoland kom je niet in de CMR. Daarvoor is de locatie te klein. Kleiner dan elk van de domeinen en diensten in Zwolle. Een tijdje geleden waren er vijf vacatures voor de CMR, en ik heb uitgerekend dat als iemand 100 procent van de stemmen in Flevoland zou krijgen, hij of zij op de derde plaats zou komen. Bij honderd procent!”

“Als er een voorstel op tafel komt, gaat de discussie vooral over Zwolle. Vraag je dan ‘en hoe zit dat in Flevoland?’, dan hoor je soms  ‘O ja, niet aan gedacht.’ Het is geen onwil, het zit gewoon nog niet in het systeem van de meeste leden. Het is ook een kwestie van wennen; ik heb de indruk dat het de laatste tijd steeds beter gaat.”

“Wat is democratisch? De medezeggenschap moet een afspiegeling zijn van Windesheim. Het is dus zaak dat alle geledingen daarin zichtbaar worden. We hebben nu al twee, drie jaar geen student in de raad uit Flevoland . Dat is toch een ongewenste situatie. Daarom dit voorstel.”

“Een vaste plek? Dan krijg je een afgevaardigde voor Flevoland. Maar de cmr-leden zitten er niet als afgevaardigden van domeinen of diensten; daar hebben we de deelraden voor.”

 

‘Nee, een slecht idee’

Daniël van Rijn, student lerarenopleiding
geschiedenis en CMR-lid:

“Het voorstel is symptoombestrijding. Het echte probleem is een gebrek aan participatie in het algemeen. De medezeggenschap leeft niet. Met het aanstellen van één persoon uit Flevoland los je dat probleem niet op.”

“Flevoland wordt, net als de domeinen en diensten in Zwolle, vertegenwoordigt door de Deelraad. Als de CMR de kwaliteit van haar besluitvorming omtrent Flevoland wil verbeteren, moet ze gewoon haar contact met de deelraad intensiveren.”

“Het voorstel is niet democratisch. Het is denkbaar dat een kandidaat uit Flevoland juist veel stemmen trekt in Zwolle. Hoe kun je dan zeggen dat hij in de Raad zit ‘voor’ Flevoland? Of stel dat je een kandidaat hebt uit Flevoland die bijna geen stemmen heeft gehad – maar Flevoland heeft wél genoeg gestemd om een ‘eigen’ lid te krijgen. Dan komt zo iemand tóch in de raad.”

“Als er nu een duidelijk signaal komt uit Flevoland dat men zich onvoldoende gehoord voelt in de CMR, dan zou je daar eens goed over na moeten denken. Maar dat signaal is er niet. Er is één CMR-lid, uit Flevoland, dat voor dit door hem zelf gesignaleerde probleem zijn oplossing aandraagt.” (MH)

Er zijn 1 reacties op «Altijd een zetel voor Flevoland?»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *