‘Iedereen heeft levensvragen’

Student Laurens Lameris bracht met zijn band Half a Mile onlangs een tweede album uit. De cd ‘Roots’ werd meteen verkozen tot ‘album van de week’ door radiostation Groot Nieuws Radio. “We willen twijfel binnen het geloof bespreekbaar maken.”

“Aan de zoektocht naar antwoorden wordt in veel kerken vaak niet zoveel aandacht besteed”, vertelt bassist Laurens, tweedejaars lerarenopleiding scheikunde aan Windesheim. “Maar de vragen leven wel degelijk bij ons. Als God zo groots is, waarom is er dan zoveel kwaad? Waarom ben ik hier? We willen dat er meer ruimte voor die vragen komt.”

‘Wij’ is in dit geval de volledige band Half a Mile: Laurens uiteraard, zijn broer Aart (gitaar), de zussen Hanna (zang) en Susanne (zang en mandoline) van Gemeren, Wouter Raidt (gitaar) en Richard Jansen (drums, percussie). “Iedereen heeft belangrijke levensvragen waarop je misschien geen antwoord krijgt, ook als je niet christelijk bent opgevoed. Die herkenning willen we oproepen in onze muziek.”

roots-album-cover400.000 luisteraars
De verkoop van het album Roots gaat lekker. In twee weken tijd deed de band 260 exemplaren op de bus. Dat het album door christelijk radiostation Groot Nieuws Radio (met 400.000 luisteraars per week in Nederland én België) werd uitgeroepen tot album van de week zal daar zeker aan hebben bijgedragen. En ook lokale radiozenders nodigden de groep uit. Hanna: “Het is super om te merken dat mensen onze muziek willen horen. We hebben de afgelopen jaren keihard gewerkt om het album rond te krijgen.” Zus Susanne vult aan: “Via internet hebben we een crowdfund-actie opgezet. Het doel was om 5.000 euro op te halen, maar daar zijn we dik overheen gegaan. Daarnaast hebben we al het geld van optredens opgespaard. Zo konden we een goede grafisch ontwerper inhuren en een studio uitzoeken die helemaal bij ons past. We willen dat onze muziek puur is, daarom spelen we bijvoorbeeld akoestisch. Luisteraars vertellen ons dat ze dat pure terug horen op de cd. Daar zijn we erg trots op.”

God of natuur
Promised, de eerste cd die Half a Mile uitbracht, bestond uit gecoverde gospelnummers. Met Roots slaat de band een andere weg in. Ze schreven alle teksten en muziek zelf. Daarnaast is het uitgangspunt verschoven van lofzang naar natuur. Zangeres Hanna: “Roots gaat over onze zoektocht, maar ook over de rust die de natuur uitstraalt. Over verwondering over alles om ons heen. Persoonlijk vind ik de natuur een mooie plek om God te zien en te voelen. Op een Fantasy-festival waar we speelden, zei een meisje tegen ons: ‘Wat jullie God noemen, noem ik natuur. Maar ik voel er denk ik hetzelfde bij’.” Laurens: “Dat vond ik heel mooi. Iedereen ziet of voelt iets op zijn eigen manier en het is geweldig als we die snaar bij iemand raken.”

Bèta-man
Als student scheikunde houdt Laurens zich bezig met wetenschap. Een prachtig vak, vindt hij. Maar hoe verhoudt die wetenschap zich tot religie? Laurens: “Ik ben een bèta-man en ik vind het best lastig om voor mezelf een beeld te vormen van God en het geloof. Als rationeel persoon wil ik graag dingen kunnen indelen in de categorieën: dit kan wel en dat kan niet. En bij het geloof kan dat niet altijd. In het Oude Testament weet je soms niet of iets letterlijk wordt bedoeld of dat het iets is waaruit je een boodschap kunt halen. Dat vind ik aan de ene kant heel mooi. Maar aan de andere kant vind ik het best frustrerend dat ik geen antwoorden krijg.”

Tekst: Tessa Klooster
Foto: Ilton Kabassa Do Rosario

 

Respect voor de natuur

  • Een cd die een hommage aan de natuur is, moet het milieu uiteraard zo weinig mogelijk belasten, vinden de bandleden. Daarom zijn de albumhoes en het boekje van gerecycled papier gemaakt en de inkt is oplosmiddelvrij.
  • Daarnaast worden de, via internet bestelde, albums in kartonnen FSC-gecertificeerde enveloppen en zonder bubbeltjesplastic verstuurd. Laurens, grijnzend: “De crowdfund-actie leverde net niet genoeg op om met een Tesla naar onze studio in Amsterdam te rijden.”
  • Benieuwd naar de band en de muziek? Check: www.halfamile.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *