#fitboys & girls

Fitboys en Fitgirls: je ziet ze voorbijkomen op Instagram met ontblote lijven en sportschoolselfies. Ook op Windesheim zijn ze te vinden. Wat drijft hen om hun fitte leven te delen op social media?

 

08-special-marus-2-win-05-10-november-2016‘Ik krijg alleen maar positieve reacties’
“De knop ging om toen ik begin vorig jaar enkele foto’s van mezelf terugzag. Ik durfde ze niet online te plaatsen: mijn gezicht was chubby en ik zag er ongezond uit. Ik besloot naar de sportschool te gaan en met een trainings- en voedingsschema te starten. Al snel voelde ik me beter. Ook vrienden en familie zagen het verschil en vroegen me om recepten en tips voor producten. Ik vond het leuk dat ze mijn mening wilden weten, ik dacht: ben ik belangrijk of zo? De tips en recepten ben ik toen ook op Instagram gaan delen, om nog meer mensen te inspireren.

Laatst heb ik voor het eerst een foto van mezelf in bikini geüpload, puur om mijn vooruitgang te laten zien. Of ik daar geen ‘vieze’ reacties op krijg? Nee. Als je de hashtag #blondegirl bij een foto zet waar je half bloot op staat, ja, dan vraag je erom! Maar ik krijg juist alleen maar leuke en positieve reacties.

08-special-marus-1-win-05-10-november-2016Ik heb lang een negatief zelfbeeld gehad door de sportselfies op Instagram, maar nu ik zelf bezig ben met deze lifestyle, snap ik het: het gaat om de vooruitgang die je boekt. En dat gaat heus niet altijd vlekkeloos: ik voel me ook wel eens rot en eet dan gerust een bak Ben&Jerry’s. Dat deel ik dan ook op Instagram. Maar uiteindelijk voel ik me door te sporten en bewust met eten bezig te zijn zoveel energieker en gelukkiger, dat gun ik iedereen!”
Maruschka Rabel (23)
vierdejaars communicatie
(fitmetmarus – 956 followers)

 

08-special-jerry-2-win-05-10-november-2016‘Het is inmiddels een verslaving’
“Ik ben altijd iets dikker geweest, daar werd ik onzeker door. Omdat ik graag beter in mijn vel wilde zitten en er sportiever uit wilde zien, gooide ik het roer om. Ik probeerde van alles: Sonja Bakker, low carb, sapjes als ontbijt, maar dat werkte allemaal maar tijdelijk. Begin 2014 startte ik met een trainings- en voedingsprogramma en inmiddels train ik vijf keer per week. Ik ga altijd met plezier naar de sportschool en baal als ik een keer niet kan. Dat was voorheen wel anders. Ik had nooit veel met sport, maar inmiddels is het een verslaving!

Tijdens het programma heb ik geleerd hoe je moet eten en trainen om je vetpercentage te verlagen en spieren te ontwikkelen. Inmiddels zit ik een stuk lekkerder in mijn vel en dat merk ik bijvoorbeeld als ik op school een presentatie moet geven. Ik sta daar misschien niet in mijn blote buik, maar ik sta er wel een stuk zelfverzekerder!

08-special-jerry-1-win-05-10-november-2016Op Instagram volg ik veel fitte mensen. Voor mij is het een community van gelijkgestemden: de mensen die mij volgen, snappen waar ik mee bezig ben. Op mijn stage of werk moet ik vaak nog uitleggen waarom ik dit doe. Collega’s maken wel eens grappen over mijn eten: heb je hem weer met zijn bak havermout! Maar ze vinden het ook interessant en vragen er van alles over.

Of ik veel moet laten voor deze fitte lifestyle? Dat valt wel mee. Als ik uit eten ga, eet ik gewoon wat ik wil, omdat ik elke dag al goed eet. Ik drink niet meer zoveel als voorheen, want ik ben liever op zondagochtend in de sportschool dan dat ik brak op bed lig na een nacht stappen. Daar voel ik me veel beter bij!”
Jerry van der Weide (25)
vierdejaars industrieel product ontwerpen
(jerry_vd_weide – 574 followers)

 

 

‘Ik weeg al mijn voedsel af’

“Ik train momenteel voor een bikinifitnesswedstrijd! In maart show ik mezelf op een podium, onder de spray-tan en in een glitterbikini. Dat spreekt me eigenlijk totaal niet aan, maar ik doe het voor het proces: in ruim een jaar tijd werk ik naar een doel toe. Ik train elke dag en weeg mijn voedsel af. Inmiddels mag ik alleen nog maar havermout, Bambix-babypap, vis, kip, rijst en broccoli. Ik neem daarom nu ook veel supplementen, om mijn spieren te behouden.

08-special-nadie-2-win-05-10-november-2016
Uit eten gaan is momenteel geen optie en als ik bij vrienden of familie ga eten, stellen ze wel eens voor om rijst en kip voor me te halen. Maar zo makkelijk is het niet: de kip moet bijvoorbeeld gegrild worden omdat ik geen extra toegevoegd vet mag. Dan is het makkelijker om mijn eigen eten mee te nemen. Soms denk ik wel eens: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Maar die gedachte is snel weg. Ik vind het veel te leuk om naar mijn doel toe te werken!

08-special-nadie-1-win-05-10-november-2016Mijn progressie deel ik op Instagram. Moeite met het plaatsen van halfnaakte selfies heb ik niet meer: het gaat om spierprogressie. Ik krijg wel eens provocerende berichtjes van mannen. Heel treurig dat sommige mensen zo naar zulke foto’s kijken. Er is een duidelijk verschil tussen serieuze atleten en ‘fitgirls’ die het overduidelijk voor de aandacht doen. Mijn doel is juist om mensen te inspireren en te motiveren. Mijn volgers zijn oprecht geïnteresseerd in mijn verhaal. Als ik een paar dagen niet actief ben, vragen ze al waar ik ben gebleven. Heel leuk, én het is voor mij een stok achter de deur om door te gaan en mijn doel te bereiken!”
Nadie Hazekamp (19)
fitnessinstructrice bij On Campus
(xxnadie – 555 followers)

 

08-special-ruud-2-win-05-10-november-2016‘Ik deel op Instagram wat ik wil’

“Ik was echt een latje op mijn zestiende. Vrienden van me waren bodybuilders, ze hadden de perfecte verhoudingen. Dat wilde ik ook! Daarom ben ik ook begonnen met fitness. Sinds begin dit jaar leg ik mijn progressie vast op Instagram, dat leek me tof om te doen. Ik vind het leuk om te laten zien waar ik mee bezig ben, op Hyves deed ik dat ook al. Het is gewoon leuk als mensen interessant vinden wat je doet!

De meeste reacties die ik krijg, zijn korte opmerkingen als ‘goed bezig’, maar ik krijg ook wel eens complimentjes van wanhopige meiden. Ik denk dat ik nu een keer of drie een opmerking als ‘doe eens wat meer kleren aan’ heb gekregen. Je mag best vinden dat ik te veel van mezelf laat zien, maar die mening hoef je niet per se te openbaar te maken. Ik deel op Instagram wat ik wil!

Daarnaast krijg ik als sportstudent altijd al veel vragen over voeding en training, daar help ik mensen via Instagram mee. Ze moeten wel echt gemotiveerd zijn. Als ik dan via DM vraag waarom ze fitter willen worden, krijg wel eens hele levensverhalen te lezen! Maar als ze zich uiteindelijk fysiek en mentaal veel beter voelen, geeft me dat heel veel voldoening.

08-special-ruud-1-win-05-10-november-2016Aanwezig zijn op Instagram is daarnaast ook goed voor mijn eigen motivatie. Het eerste wat ik doe als ik wakker word, is Instagram checken. Soms word ik wakker met ontzettende spierpijn en heb ik echt geen zin om mezelf naar de sportschool te slepen. Dan zie ik al die foto’s van mensen die keihard losgaan in de gym en er goed uitzien: dat motiveert me dan om toch te gaan!”
Ruud Haertlein (22)
vierdejaars sportmanagement
(ruudhaertlein – 2548 followers)

 

08-special-eike-2-win-05-10-november-2016‘Ik heb ruim tachtigduizend volgers’

“Mijn fitte lifestyle is mijn hobby én mijn werk! Ik vind fitness ontzettend leuk: je kunt steeds weer nieuwe doelen stellen en daaraan werken. Toen ik er een paar jaar geleden mee begon, waren fitnessatleten op Youtube mijn rolmodellen. Ik vond het gaaf om te zien hoe zijn hun video’s maakten en haalde inspiratie uit de progressie die zij boekten.

Al snel nadat ik startte met fitness, ben ik zelf ook video’s gaan maken. In eerste instantie puur voor mezelf, omdat ik het leuk vind om te filmen en te editen. Ook ging ik meedoen aan schoonheidswedstrijden voor mannelijke fitnessmodellen. Ik ben zelfs een keer Mr. Niedersachsen geworden! Vanaf toen ben ik ook andere social media gaan gebruiken, zoals Instagram. Ik laat zien wat ik op een dag doe, ik plaats niet alleen updates over trainen en eten, maar ook fragmenten uit mijn dagelijks leven. Dat vinden mensen leuk om te zien en langzamerhand kreeg ik steeds meer volgers. Inmiddels verdien ik mijn geld als fitnessmodel en met mijn aanwezigheid op social media. Elke dag ben ik bezig met verzoeken van bedrijven die vragen of ik hun producten, zoals proteïnebars, shakes en kleding, wil promoten.

08-special-eike-1-win-05-10-november-2016Inmiddels heb ik namelijk ruim tachtigduizend volgers en als ik een product aanraad, vertrouwen zij erop dat het ook écht goed is. Dat brengt wel een verantwoordelijkheid met zich mee. Ik raad daarom ook alleen producten aan waar ik achter sta. Maar uiteindelijk doe ik dit om mensen te inspireren. Als ik van een volger hoor dat mijn content hem of haar heeft geholpen om vet te verliezen of gezonder te leven, geeft me dat enorm veel voldoening!”
Eike Wiemken (26) afkomstig uit Duitsland, volgt op Windesheim de minor technische bedrijfskunde
(eike.weimken – 86.4K followers)

Tekst: Janine Sterenborg
Grote foto Eike Wiemken: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *