Film: ‘The Accountant’

Journalistiekstudent Daniël Joe Heemskerk zit liever in de bioscoop dan in een schoolbankje. Deze week bekeek hij: ‘The Accountant’ 

Christian Wolff (Ben Affleck) is een autistische accountant die werkt voor een criminele organisatie. Maar dan ontdekt een boekhoudster dat er miljoenen dollars zijn verdwenen. Een spannende zoektocht naar de waarheid volgt.

Klinkt als een nachtmerrie van elke boekhouder.
De film voelt ook als een nachtmerrie. Supergoed zijn in je werk én stiekem werken voor een machtige criminele organisatie is ergens nog wel geloofwaardig. Maar echt ongeloofwaardigheid wordt het als blijkt dat Christian getraind is in verschillende vechttechnieken.

En verder?
Alle clichés zijn op een hoop gegooid, en dat maakt de film een raar zooitje. Een huurmoordenaar, met de bijnaam ‘the Assassin’, komt bijvoorbeeld roet in het eten gooien en bijfiguren plegen zelfmoord. Later in het verhaal wordt de film ook nog eens een lekker ouderwetse schietfilm, waarbij niets en niemand heel gelaten wordt.

Geen aanrader?
Het is voor mij niet duidelijk welke kant ‘The Accountant’ op wil gaan. Het is geen superheldenfilm en het is ook nét geen film over autisme. Het is gewoon een actiefilm waarvan er dertien in een dozijn passen. Tegenwoordig maakt Hollywood dit soort films over elk beroep. Soms lukt dat, maar soms, zoals in het geval van The Accountant, gaat dat hopeloos de mist in. Maar ach, we hebben nog heel wat beroepen te gaan. Er is vast een baan bij die wél werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *