52 studenten eisen kosten terug

CvB ontvangt declaratieformulieren

  • Tientallen studenten betaalden onterecht verplichte studiekosten.
  • CvB-lid Jan Willem Meinsma controleert of er een gratis alternatief was gecommuniceerd naar studenten.

De studentengeleding van de cmr, die onlangs vaststelde dat sommige opleidingen bepaalde studiekosten ten onrechte verplicht hadden gesteld, heeft in totaal 52 declaratieformulieren ontvangen. Deze werden tijdens de centrale medezeggenschapsraad (cmr) aan college van bestuur-leden Jan Willem Meinsma en Henk Hagoort overhandigd.

De studentengeleding van de cmr stelde eind vorig schooljaar een claim op om onterecht verplichte studiekosten terug te vorderen. Verplichte studiekosten zijn namelijk in strijd met de wet op Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW). Daarin staat dat studenten niet verplicht mogen worden gesteld tot het maken van extra studiekosten naast het verplichte collegegeld. Bij veel opleidingen was dit niet bekend. Volgens voorzitter van de studentengeleding Boy Rolloos komt het regelmatig voor dat opleidingen in de Onderwijs- en Examenreglementen (OER), excursies, boeken of programma’s verplicht stellen die kosten meebrengen, terwijl de opleiding in dat geval een gratis alternatief moet aanbieden. “In totaal zijn er 52 studenten die aan onze claim voldoen. Naar schatting is er voor 6000 euro gedeclareerd.”

Opvallend is dat zo’n dertig procent van de formulieren afkomstig is van studenten van domein Business, media en recht. Deze komen met name van de opleiding Small Bussiness en Retail Management. Zij declareren voor ongeveer 120 euro per persoon. Zo moesten de studenten betalen voor een licentie van een game, een reis naar Lissabon en een programma van Stichting Jonge Honden, dat zelfstandig ondernemen mogelijk maakt in het onderwijs.

Op het formulier moesten studenten aangeven bij welke docent zij navraag hebben gedaan over een gratis alternatief. Jan Willem Meinsma wil nu controleren of de desbetreffende docent echt geen alternatief heeft aangeboden. Mochten opleidingen zich dit jaar weer niet aan de wet houden zal de studentengeleding van de cmr hierbij weer opnieuw een claim vaststellen. Boy Rolloos: “Docenten moeten beter naar de student communiceren wat betreft het gratis alternatief. Zorg ook als opleiding dat dit in de OER komt te staan.” (SP)

Er zijn 1 reacties op «52 studenten eisen kosten terug»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *