‘Leefbaar Lelystad’ wil miljoen terug

Oppositie: ‘Windesheim komt beloften niet na’

  • Lesplaats voor deeltijd en duaal is niet van de grond gekomen.
  • Rien Komen: “Nieuwe plannen voor een opleiding logistiek.”

Lelystad investeerde ooit samen met Almere, de provincie, Windesheim én het ministerie enkele miljoenen in een verbetering van het onderwijsaanbod in Flevoland. Inzet van Lelystad was dat er een leslocatie van Windesheim Flevoland in de stad zou komen. Maar volgens de partij komt Windesheim deze afspraak onvoldoende na. Dus wil Leefbaar dat geld terugzien. Daarna mag Windesheim alsnog met een plan komen. Het standpunt van b&w in deze is nog onbekend. Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten: “Het onderwerp wordt inmiddels volop behandeld in de gemeenteraad in verschillende sessies, en is daarmee momenteel in handen van de volksvertegenwoordigers.”

Rien Komen, directeur van Windesheim Flevoland, kan zich het ongeduld van Leefbaar voorstellen. “Toen de eerste besprekingen werden gevoerd was het de bedoeling dat Lelystad een lesplaats werd voor de deeltijd en duale opleidingen. Daar is vanaf het begin veel tijd, geld en moeite in gestopt om het van de grond te krijgen. Om uiteenlopende redenen is het echter nooit een succes geworden, vooral vanwege onvoldoende inschrijvingen en het niet verkrijgen van licenties. Al in 2012 hebben we dit met de gemeente Lelystad onder ogen gezien en zijn de afspraken en verwachtingen herzien. Maar de verwachtingen en het gevoel zijn daar niet op aangepast.”

Windesheim werkt momenteel samen met het VO en het MBO in Lelystad om de kwaliteit van de onderwijsketen en de doorstroom naar het HBO te verbeteren.

Komen: “En we gaan samen met Lelystad onderzoeken of een opleiding logistiek/economie gekoppeld aan de luchthaven wellicht een interessante optie is. De reden om hier af te wijken van het ‘Almere-model’ heeft te maken met de aantrekkelijkheid van Lelystad als logistieke hub voor zowel lucht- als scheepvaartverkeer.”

Is dat voldoende om de gemoederen te bedaren? “De gevoelens en emoties zijn bij een aantal partijen hardnekkig – waarbij men zich wellicht wat blind staart op het lesplaatsprincipe. Waar het écht om gaat is dat we samenwerken met de onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven in Lelystad opdat we de talenten voor de stad behouden. Als men die brug kan nemen en onze goede prestaties tot nu toe weet te waarderen, komt het wel goed. Dan kan men over tien jaar zeggen dat er mede dankzij Lelystad een stevige hogeschool in Flevoland is ontwikkeld.”  (MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *