Ingezonden: ‘Opknapbeurt T-gebouw doet geen goeds’

Het opgeknapte T-gebouw moet ervoor zorgen dat studenten er weer tegenaan kunnen, maar niet iedereen is blij met de verandering. Ronne Timmerman had het graag anders gezien.

Na een lange zomerperiode waarin je nauwelijks op de hogeschool komt, is het dan zover. Je komt weer eens langs bij de afdeling van je opleiding. En deze keer is het extra bijzonder, er is namelijk verbouwd bij de opleiding HBO-ICT. En hoe, drie vleugels hebben een volledige make-over gekregen. Is dit nu een positieve ontwikkeling voor de opleiding? Of toch niet?

Laten we bij het begin beginnen, de inrichting van de vleugels in T4 en T5 zijn geoptimaliseerd naar het ideaalbeeld van de opleiding. Groot strak ingerichte studielandschappen met tafels en bureaustoelen en heldere kleuren voor een mooi esthetisch geheel. En dat alles zodat het ‘community’-lesgeven zo optimaal mogelijk verzorgd kan worden. Deze lesmethode zou namelijk volgens de opleiding ideaal zijn om de kennis van het vak ICT zo goed mogelijk bij te brengen.

Maar HBO-ICT is ook de opleiding met het hoogste percentage studenten met een functiebeperking. En dan heb ik het niet over de rolstoelgebruiker, maar studenten die gediagnosticeerd zijn met ADHD, autisme en andere psychische stoornissen. En voor deze mensen komen er in het nieuwe systeem een hoop problemen om de hoek kijken. De nieuwe community ruimtes zijn groot, rumoerig en chaotisch. Studenten worden hierdoor sneller afgeleid en het kost extra energie om te focussen op hun werk. Dit maakt het lastig om de opleiding goed te volbrengen. Om nog maar niet te spreken over de felle kleuren die in het geheel zijn aangebracht. Deze zouden mooi zijn in het esthetisch geheel. Maar niemand kan goed werken in een fel rode omgeving.

Kortom het is heel mooi wat de opleiding doet, en dat zij nadenkt over hoe zij les wil geven aan haar studenten. Echter moet er ook rekening worden gehouden met studenten met een functiebeperking. Het is dan ook zeer jammer dat, ondanks adviezen van verschillende partijen, waaronder ook het SCHIB, dit laatste niet is gebeurd. En dat valt te betreuren.

Ronne Timmermans
student HBO-ICT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *