Het ruikt naar taart: ‘Heerlijk!’

Nederland zit aan de buis gekluisterd voor Heel Holland Bakt. Maar ook op onze eigen campus lopen baktalenten rond. Vijf Windesheimers delen hun favoriete recept.

‘Bakwedstrijdjes met mijn huisgenoten’
“Ik bak van alles! Citroentaart, chocoladetaart… maar mijn favoriet is appelkruimel, met appels uit eigen tuin. Daar hebben we veel van, ik verwerk ze ook vaak in andere gerechten. Recepten zoek ik meestal online, maar ik geef ze altijd een eigen twist. Dit is bijvoorbeeld een echte najaars-taart. Met de frisse smaak van de appels hou ik de zomer nog even vast, maar de cranberry’s en kaneel zijn typische herfst-ingrediënten.

Ik bak al sinds mijn studententijd, met mijn huisgenoten deed ik bakwedstrijdjes. We wilden altijd goed voor de dag komen, niet in de laatste plaats om indruk te maken op de jongens, haha! Inmiddels ben ik getrouwd, toevallig op de locatie waar nu Heel Holland Bakt wordt opgenomen!”
Yvonne Koper
docent pedagogiek

09-het-ruikt-naar-taart-heerlijk01-win-3-06-oktober-2016

Frisse herfst-taart met appel en cranberry
Benodigdheden:
500 gr zelfrijzend bakmeel
275 gr (witte basterd) suiker
snufje zout, 340 gr boter
2 losgeklopte eieren
2 kg friszure appels (ca. 10 stuks)
150 gr cranberries
250 gr granola met noten
1 el kaneel
1 el koekkruiden
5 el amandelschaafsel
eventueel paneermeel of custard (3 à 4 el)
oven
bakplaat

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg bakpapier op een bakplaat. Roer de boter tot het zacht is en voeg de bakmeel, het suiker, de zout, de koekkruiden en 2/3 van de losgeklopte eieren toe. Schil en snijd de appels in kleine stukjes en roer de kaneel en de cranberries erdoor. Meng door 1/3 van het deeg de granola en maak er kruimeldeeg van. Bekleed de bakplaat met 2/3 van het deeg. Prik met een vork gaatjes in het deeg en bestrooi eventueel met wat paneermeel of custard. Verdeel het appelmengsel over de bakplaat. Verdeel het granolakruimeldeeg over de appels. Bestrijk de bovenkant hier en daar met het overgebleven eimengsel en strooi het amandelschaafsel erover. Bak de appelplaat ongeveer 60 minuten.

 

‘Het is een enorme bom’
“Ik haalde altijd Mokkataart voor de verjaardagen van de kinderen toen ze klein waren. Maar pas als je er zelf een maakt, zie je hoeveel boter en suiker erin gaat. Het is een enorme ‘bom’! Verder bak ik niet vaak iets zoets, ik ben meer van de voor- en hoofdgerechten. Daarbij kun je ook wat losser omgaan met de hoeveelheden van de ingrediënten, bij een taart komt het heel nauw. Een paar keer per jaar heb ik met een vriend een kookavond en elke keer proberen we een tarte tartin te maken. Het schijnt de makkelijkste taart te zijn om te maken, maar bij ons mislukt ‘ie altijd!”
Henk Hagoort
voorzitter college van bestuur

09-het-ruikt-naar-taart-heerlijk02-win-3-06-oktober-2016

Feestelijke mokkataart met cognac en kersen
Benodigdheden:
4 eieren
3 eierdooiers
150 gr fijne suiker
geraspte schil van 1 citroen
100 gr gezeefde bloem
scheut cognac
200 gr zachte boter
50 ml versgezette koffie (afgekoeld)
250 gr poedersuiker
50 gr amandelschaafsel
Optioneel: gekonfijte kersen; beboterde en bebloemde vorm (doorsnede 20 cm)

Bereiding
Scheid 4 eieren en meng 4 eierdooiers met 100 gram fijne suiker en de geraspte citroenschil tot het drie keer het oorspronkelijke volume heeft. Klop de 4 overgebleven eiwitten stijf, spatel door het mengsel en roer de gezeefde bloem erdoor. Giet in de vorm. Bak een half uur op 180 graden. Laat deze cake even afkoelen.
Los ondertussen op een laag vuur 50 gram fijne suiker op in 4 eetlepels water. Haal van het vuur als alle suiker is opgelost en voeg een scheut cognac toe. Laat deze siroop afkoelen.
Klop voor de mokka de boter zacht en luchtig. Meng de 3 eidooiers er een voor een doorheen, doe hetzelfde met de koffie en poedersuiker. Snij de cake horizontaal in twee helften. Besprenkel de onderste helft met siroop en bestrijk met 1/3 van de mokka. Leg de andere helft erop. Houd een beetje mokka apart voor de garnering en bestrijk de cake rondom met de rest.
Rooster het amandelschaafsel licht in een koekenpan. Garneer de zijkant van de taart met amandel. Versier met een spuitzak de bovenkant met de overgebleven mokka. Garneer eventueel met gekonfijte kersen.

 

‘Deze taart is echt heel fout!’
“Ik word heel erg blij van taart! Ze zijn leuk om te maken, zien er mooi uit en zijn ook nog eens heel erg lekker. Ik hou erg van zoet, deze candybar-taart is wel echt héél fout: er zitten onder andere Malthezers, Snickers en Oreo’s in. Ik zag het recept voorbijkomen op Instagram en dacht meteen: die wil ik ook maken! Ik bakte hem voor mijn vaders verjaardag, maar zelf mocht ik er helemaal niks van: ik ben fitnessatleet en heb in december een belangrijke wedstrijd. Tot die tijd leef ik praktisch op kip, rijst, broccoli en havermout om mijn vetpercentage laag te houden. Of ik niet word verleid om een stukje te proeven? Nee, ik weet waarvoor ik het doe. Maar vlak na de wedstrijd ben ik jarig, dan eet ik wel een stukje!”
Tamara Jellema
studente pedagogisch management kinderopvang

09-het-ruikt-naar-taart-heerlijk03-win-3-06-oktober-2016

Foute candybar-taart
Benodigdheden
200 gr bruine basterdsuiker
4 eieren
snufje zout
200 gr pure chocolade
100 gr melkchocolade
200 gr boter
150 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
280 gr Nutella
340 gr roomboter op kamertemperatuur
poedersuiker naar smaak
180 ml zure room
330 gr pure chocolade
1 el vanille-extract
Oreo’s
Merci
taartvorm (24cm), beslagkom, mixer, spatel (of groot mes), oven.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de taartvorm in met boter en bedek met een laagje bloem. Smelt al roerende de boter met de chocolade in een klein pannetje. Verwijder van het vuur zodra alles gesmolten is en laat afkoelen. Mix in een beslagkom de eieren, basterdsuiker en het zout met een mixer. Giet hier het mengsel van gesmolten boter en chocolade erbij en roer het door elkaar. Voeg het bakmeel toe en mix tot er een egaal beslag ontstaat. Giet het mengsel in de bakvorm en plaats ongeveer 30 minuten in de oven, tot de taart gaar is. Laat goed afkoelen voordat je hem uit de bakvorm haalt.
Doe de roomboter in een beslagkom mix het los. Voeg de Nutella, poedersuiker, zure room, het vanille-extract en zout toe. Smelt de chocolade in een pannetje en giet bij de ingrediënten in de beslagkom. Mix alle ingrediënten tot een glad mengsel. Laat deze botercrème ongeveer 15 min opstijven in de koelkast.
Snijd de taart horizontaal doormidden. Bestrijk met een spatel de onderste laag met een flinke laag botercrème. Plaats hierop het bovenste deel van de taart en smeer de hele taart in met de overgebleven botercrème. Versier de taart met de oreo’s en merci en zet een half uurtje in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

 

‘Bakken is voor mij ontspanning’
“Dit is mijn favoriete taart om te bakken: de ingrediënten heb ik standaard in huis en je hebt er weinig keukenspullen voor nodig. Heel handig, want ik heb een hekel aan afwassen! Hij is ook supersimpel om te maken en binnen een uur klaar. Een paar jaar geleden maakte ik nog wel eens van die marsepeinen taarten met hartjes en vliegtuigjes, daar was ik wel een paar uur mee bezig! Ik vind het heerlijk om met eten te friemelen, ik word er rustig van. Of ik wel eens mee zou willen doen aan Heel Holland Bakt? Nee, als ik zie welke technieken je daarvoor moet beheersen, dat is niks voor mij. Het moet wel ontspannend blijven!”
Arinda Maat
Student lerarenopleiding gezondheid en welzijn

09-het-ruikt-naar-taart-heerlijk04-win-3-06-oktober-2016

Stressvrije noten-dadel-cacaotaart
Benodigdheden
125 gr havermoutvlokken
50 gr roomboter (in blokjes)
50 gr walnoten
50 gr pecannoten
2 eieren
15 dadels
5 el cacaopoeder
100 ml water
2 el honing
15 gr walnoten
ingevette kleine springvorm (ca. 17 x 17 cm)
mixer, blender, oven.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de walnoten en pecannoten zo fijn mogelijk met een mes. Bewaar een paar walnoten voor de garnering. Doe de gehakte noten samen met de havermoutvlokken in een kom. Kneed de boter goed door het noten/havermout mengsel. Voeg één ei en de honing toe en mix dit tot een deeg met de mixer. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en maak een opstaande rand van ongeveer 1 cm. Duw de deeg stevig aan. Snij de dadels in kleine stukjes. Voeg de dadels, het cacaopoeder, water en één ei samen in de blender. Blend tot er een soort chocolademousse ontstaat. Giet het chocolademengsel over de bodem en leg de laatste walnoten bovenop het chocolademengsel. Bak de taart 15 tot 20 minuten op 180 graden.

 

‘Het hele huis rook naar oma’s taart’
“Als kind was ik helemaal weg van oma’s toetje: een apple crumble met ijs en slagroom. Die maakte mijn oma eens per jaar als ze uit Canada op bezoek kwam. Dat was feest! Als kind ging ik natuurlijk bij mijn moeder zeuren om het ook te maken. Ze zette het dan wel eens op zondagochtend in de oven. Als we dan thuiskwamen uit de kerk, rook het hele huis heerlijk naar de taart. Het makkelijke aan dit recept is dat je het niet zo precies af hoeft te wegen. Ik ben nogal chaotisch, dus vier dingen tegelijk doen zoals in Heel Holland Bakt is niks voor mij. En met dit recept heb ik altijd een geweldig resultaat, zonder stress!”
Martijn Sikkens
managementassistent dienst support

09-het-ruikt-naar-taart-heerlijk05-win-3-06-oktober-2016

Oma’s apple-crumble toetje
Benodigdheden
5 appels (bv Elstar)
250 gr bloem
150 gr roomboter (gekoeld en in blokjes) 150 gr lichte basterdsuiker
beetje gewone suiker
snufje kaneelpoeder
vanille-ijs

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng in een kom de bloem en basterdsuiker. Meng dit met de roomboter tot een kruimelig deeg. Plakt het tot een bal, voeg dan bloem toe. Blijft het poederig? Voeg dan boter toe. Schil de appel, snij ze in blokjes en strooi wat suiker en kaneel naar smaak erover. Doe de appels in de ingevette ovenschaal en leg het kruimeldeeg erop. Zet een uur in de oven en haal eruit als het een mooie goudkleurige korst heeft. (Bak je op een hogere temperatuur, dan zijn de appels minder zacht, maar is het sneller klaar.) Serveer meteen uit de oven, met een bolletje vanille-ijs.

Tekst: Janine Sterenborg
Foto’s: Jasper van Overbeek
Opmaak: judy ballast

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *