Film: ‘Don’t Breathe’

Journalistiekstudent Daniël Joe Heemskerk zit liever in de bioscoop dan in een schoolbankje. Deze week bekeek hij: Don’t Breathe

Tieners Rocky, Money en Alex willen inbreken in het huis van een oude, blinde oorlogsveteraan om zijn geld te stelen. Maar hij blijkt niet zo hulpeloos te zijn.

Oude, blinde veteraan?12-film-dont-breathe-win-3-06-oktober-2016
Ja! De oude man heeft gehoor op superheldenniveau, waardoor hij al het zachtste geluid aan de andere kant van de kamer kan horen. Hierdoor wordt er bijzonder weinig gepraat in de film. Dit zorgt voor zo’n grote spanning dat je je eigen adem ook al begint in te houden.

Superhelden-gehoor? Geloofwaardig.
Toch wel. Dat komt door de sterke acteerkunsten. Doordat de hoofdpersoon in deze film vooral met zijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen acteert, komt hij heel goed uit de verf als een gevaarlijke man.

Is deze thriller ook echt goed spannend?
Het bijzondere aan deze film is het weinige, en effectieve gebruik van jumpscares. Waar andere horrorfilms mikken op heel veel schrikmomenten, gebruikt Don’t Breathe er een paar. De sfeer wordt vooral intenser door de filmshots. Ook wordt er veel gespeeld met  (vaak weinig) licht en natuurlijk de stiltes. Dit maakt de film spannender dan welke jumpscare ook.

Zien?
Absoluut! Het is een film zonder paranormale onzin. Door de realistische opzet heb je een ijzersterke thriller waar je je adem bij inhoudt. Stiekem ook een beetje omdat je niet wilt dat de oude man je hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *