Gambia: ‘Een badkamer vol kakkerlakken’

Nynke de Groot, vierdejaars student maatschappelijk werk en dienstverlening, zit voor haar studie in Gambia om daar te werken in een psychiatrische instelling.

Eindelijk gearriveerd! Maandagavond landden mijn studiegenoten van Windesheim en ik op Banjul airport, waar we hartelijk werden verwelkomt door Han, Metsje en de Gambianen die ons de rest van de week begeleiden. Ook ontmoetten we direct het ‘local wildlife’ in de vorm van enorme kakkerlakken, gekko’s en sprinkhanen.

Na een onwennig nachtje met veel nieuwe geluiden, begonnen we de dag bij het ‘Gambia college’ waar we na ons ontbijt met ‘tapalapa’ en ‘wonjo’ (gambiaans stokbrood en een zoet drankje gemaakt van de wonjo-boom) de directeur ontmoetten. Ook kregen we allemaal een Gambiaanse naam, die van mij is Nyima. Nu waren we echt klaar om het Gambiaanse leven in te duiken! De rest van de week zijn we door de Gambianen, die ondertussen ook onze vrienden zijn geworden, wegwijs gemaakt in het chaotische, maar fantastische Gambia. Ik voel me bijna een attractie, zoveel aandacht krijg ik. Ik ben de hele week dan ook vooral druk geweest met het zwaaien en handjes geven aan voornamelijk kinderen die heel nieuwgierig zijn naar die groep ‘toubab’ (blanken) die voorbij komt.

Het omgaan met tijd wordt hier heel anders beleefd. Wanneer je bijvoorbeeld vraagt ‘hoelang is het rijden naar de markt?’, wordt er steevast geantwoord met, ‘hangt er van af hoe snel je rijdt’. En daar kan ik hard om lachen! Wat maakt het ook uit?10-een-badkamer-vol-kakkerlakken-win-3-06-oktober-2016

Regelmatig gebeuren er dingen waar je geen rekening mee houdt, maar waar je met heel weinig middelen een oplossing voor moet vinden. Een automotor die uitvalt midden op de weg, of een badkamer vol kakkerlakken, net wanneer je even lekker wilt gaan douchen. Een  aantal van mijn huisgenoten heeft zich al lekker kunnen uitleven op dit soort ‘projecten’. De groep is sowieso fantastisch, we hebben de grootste lol, maar vinden ook veel steun bij elkaar. Afgelopen week hebben we elkaars projecten bezocht die volgende week beginnen. Daarover de volgende keer meer!

Groetjes,
Nynke

Er zijn 1 reacties op «Gambia: ‘Een badkamer vol kakkerlakken’»

  1. van mem schreef:

    hoi Nyima , wat een mooie foto’s. geweldig .Mooi je verslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *