Ambulatorium groeit sterk

Training voor studenten blijkt groot succes

  • Methode trekt de aandacht van andere hogescholen.
  • Coördinator Pim Hoek: “De resultaten zijn zeer positief.”

Het ‘ambulatorium’, dat steun biedt aan studenten die moeite hebben met studeren, trekt veel belangstelling binnen én buiten Windesheim. Binnenkort beslissen het college van bestuur en de directeuren of het zijn werkzaamheden mag uitbreiden.

Het ambulatorium, een onderdeel van de calo, biedt leerwerkplekken waarbij studenten en docenten aan de slag gaan met vragen van mensen met een bepaalde kwetsbaarheid. Coördinator Pim Hoek: “Dan kun je denken aan projecten voor vluchtelingen,  ouderen, verstandelijk gehandicapten,  jongeren die in de problemen dreigen te komen, ga zo maar door. Daarbij willen we aangeven hoe je bewegen en het herkennen van lichaamssignalen, kunt inzetten als middel om met problemen aan de slag te gaan. Het bestaat eigenlijk al twaalf jaar, maar in de anderhalf jaar dat ik nu coördinator ben is het aantal studenten die hier hun stage lopen gegroeid van rond de 25 naar 60. De vraag van buitenaf blijft stijgen. We hebben het luxe probleem dat we meer vragen krijgen dan dat we studenten hebben om daarop in te gaan.”

Op dit moment werken er vijftien docenten en zestig stagiaires, uit de opleidingen psychomotorische therapie en sportkunde. Daarnaast zijn er studenten vanuit verschillende minoren. Maar het Ambulatorium is ook binnen Windesheim actief. Hoek: “Al meerdere jaren boden we een training voor studenten die uit dreigden te vallen. Twee jaar geleden kwam de vraag of we dit konden uitbreiden. Het gaat om trainingen voor studenten met een functiebeperking. We concentreerden ons op problemen op het gebied van planning, communicatieve vaardigheden en omgaan met stress. Vorig jaar begeleidden we 45 studenten, dit jaar gaan we naar de 90. De evaluatie vorig jaar was heel positief. En de vraag is duidelijk groeiende.”

De aanpak van het ambulatorium  trekt ook veel belangstelling. Medewerkers van Stenden, de HAN en NHL zijn langs geweest om te kijken hoe Windesheim een en ander organiseert. Hoek: “We zijn we er trots op dat we er aan hebben mogen bijdragen dat Windesheim na een aantal jaren op 2, nu op nummer 1 staat als het gaat over de begeleiding van deze studenten.” Hoek hoopt dat hij deze begeleiding de komende jaren kan voortzetten en het aanbod zelfs verder kan verbeteren. Op  25 oktober zal hierover besloten worden door het CvB en de domeindirecteuren. Afgelopen week maakte het cvb bekend dat de broekriem de komende jaren moet worden aangehaald. Hoek: “Maar wij geloven er zeker in dat dit waardevolle project wordt voortgezet.” (MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *