‘Je loopt je soms helemaal kapot’


Calo-student Maurice van der Reest speelt frisbee in de hoogste regionen van ons land, en daarbuiten. Zijn droom? Een Olympische medaille.

“Als mijn teamgenoot, die tachtig meter verderop staat, mijn frisbee vangt is dat zo’n magisch gevoel”, vertelt Maurice (18). Ooit wil hij meedingen naar een podiumplaats op de Olympische Spelen. “Frisbee is nog geen Olympische sport, maar er wordt wel druk over gesproken. Ik ga er vanuit dat het in 2024 of 2028 zo ver is. In Amerika en Canada worden Ultimate Frisbee-wedstrijden al uitgezonden op televisie. Het is nu aan de rest van de wereld om samen iets groots neer te zetten. Als we dat met z’n allen even voor elkaar krijgen…”

Eerder dit jaar deed de eerstejaars calo-student in de categorie tot twintig jaar al een gooi naar de WK-titel en dat toernooi in Polen smaakt duidelijk naar meer. “Het was geweldig. De sfeer was goed en we behaalden een veertiende plaats. Ik ben cutter, een aanvallende positie van waaruit je veel punten kunt maken. Mijn eerst punt voelde echt vet.”

Helemaal kapot
Met zijn 1.96 meter en enorme sprongkracht torent hij in een duel boven zijn tegenstanders uit. Ultimate Frisbee (zoals frisbee-spelers de sport zelf noemen) is fysiek zwaar, vertelt Maurice. “Wedstrijden kunnen wel twee uren duren. Je loopt je soms helemaal kapot. Daarnaast komt er veel gooitechniek bij kijken. Je teamgenoten bewegen, dus moet je vooraf inschatten waar iemand naar toe loopt. Door een beetje wind, kan de schijf al van richting veranderen en je wilt wel dat je teamgenoot hem vangt.”

Geen scheidsrechter
Frisbee-teams bestaan uit zeven spelers (twee handlers en vijf cutters) die tegen zeven tegenstanders spelen op een veld van 110 meter. “De achterste vakken zijn ongeveer achttien meter lang en lopen over de hele breedte. Als je daar de frisbee vangt, heb je als team een punt. Handlers zijn wat bij voetbal de middenvelders zijn. Zij spelen heel veel met elkaar over om zo dichtbij het doel, de andere kant van het veld, te komen. De cutters zijn zeg maar de aanvallers. Cutter zijn, vind ik supertof. Je moet heel veel rennen, verdedigers van je afschudden en je kunt veel punten maken.” Het team dat als eerste vijftien punten maakt, wint.”

Eén van de bijzonderheden aan deze sport is dat er geen scheidsrechters zijn. “De meeste frisbeeërs willen vooral lekker spelen. Maar stel dat een verdediger een aanvaller omduwt, dan wordt de wedstrijd stilgelegd en gaan de aanvaller en de verdediger samen in gesprek. Als de verdediger er mee instemt dat hij een overtreding maakte, krijgt de aanvaller de schijf. Komen ze er niet uit, dan gaat de schijf terug naar degene die hem daarvoor wierp. We schudden elkaar de hand en gaan weer verder. Het is een sportieve sport.”

EK in Frankrijk
De frisbee-liefde van Maurice begon in 3 havo, al was het geen liefde op het eerste gezicht. “Toen ik hoorde dat we met gym gingen frisbeeën, leek me dat maar saai. Maar toen ik het spelletje eenmaal doorkreeg, vond ik het geweldig. Ik heb een paar schijven besteld en me uiteindelijk ingeschreven bij Bluefingers Ultimate Frisbee in Zwolle.” Hij traint er twee keer per week en loopt twee keer per week hard. Maar vanaf januari zal dat vaker worden. Want dan starten de selectietrainingen voor het nationale team dat in de zomer van 2017 meedoet aan het EK in Frankrijk. Maurice: “Naast de vaste trainavonden in Zwolle en een dagdeel in het weekend met het nationaal team, ga ik naar de sportschool om mijn sprongkracht te versterken. Hoe ik dat allemaal ga regelen naast mijn studie en werk, weet ik nog niet. Ik sport natuurlijk ook al veel op de calo.”

Geld verdienen
Willen vrienden nog wel met hem frisbeeën op het strand? “Ja, juist. Ze willen die gooitechnieken ook onder de knie krijgen. En ik vind het hartstikke leuk om ze dat te leren.” Dat past mooi bij zijn opleiding. “Ik wil gymleraar worden en Ultimate Frisbee ernaast doen. Misschien kan ik het in mijn lessen verwerken. En wie weet wat er nog in het verschiet ligt. In Amerika en Canada spelen al professionele teams die er een zakcentje mee verdienen. Het zou mooi zijn als dat in Europa ook kan. Tot die tijd moeten we voor de busreis, de kleding en het verblijf rond een toernooi nog alles zelf betalen. Het geld spaar ik bij elkaar door te werken. Dat heb ik er voor over, want zo’n WK of
ooit de Olympische Spelen is een fantastische ervaring.”

Frisbeeën in Zwolle

• Zelf ook frisbeeën? Frisbee-vereniging Bluefingers Ultimate Frisbee traint iedere dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur op het grasveld van Sportpark de Marslanden.
• Je kunt op wedstrijdniveau deelnemen aan landelijke indoor-, outdoor- en gemengde competities. Ook zijn er toernooien in het buitenland.
• Een competitielidmaatschap kost 170 euro per seizoen. Liever alleen trainen? Dan betaal je als student 110 euro per seizoen.

Tekst: Tessa Klooster
Foto: Gerben Rink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *