Een goed cv? ‘Wees vooral eerlijk’

Ja, mooie cijfers zijn belangrijk. Maar vaak niet voldoende. Een goed cv laat zien dat je méér bent dan een goede student. Hier de tips van deskundigen.

Wat er op een goed cv moet staan? Josephine Woltman Elpers, directeur van het domein Techniek, hoeft niet te aarzelen: ‘Toen ik nog bij 3M werkte, waren we altijd op zoek naar goede trainees. En eigenlijk stond daarbij één eis dan bovenaan: hij of zij moest in het buitenland zijn geweest. Maar wat heb je daar gedaan, hoe heb je je gered in die vreemde omgeving? Dat zegt iets over je persoonlijkheid. Kijk, je kunt op school hele mooie cijfers hebben gehaald, maar ervaring in het buitenland geeft aan dat je de dingen vanuit een ander perspectief hebt gezien. Dus mijn belangrijkste advies zou zijn: ga naar het buitenland!’

Maar dat is natuurlijk niet voor elke studie even relevant. Hoe maak je dan duidelijk dat je van wanten weet? Woltmans Elpers heeft nog een tip: ‘Je moet laten zien dat je ‘boven’ je studie kunt staan. Dat je weet dat de wereld groter is. Ook dat moet uit je cv naar voren komen. Wat dat betreft maakt het, denk ik, niet uit of je in een bestuur hebt gezeten, hebt gesport of betrokken bent bij de kerk. Dat is me om het even. Daar, tussen mensen die niks met je opleiding te maken hebben, leer je jezelf pas kennen.’

Lisa de Kramer is vierdejaars student toegepaste gerontologie en studeert binnenkort af. Hoe zit het met haar cv? Hebben ze haar tijdens de studie trouwens voorbereid op het leven daarna? ‘Ja hoor. We hebben sollicitatietraining gehad, met daarbij tips voor de opbouw van je cv.’ Lisa is niet zo maar een student. Ze heeft (het kwam voort uit haar stage) een eigen bedrijf opgericht, Detrena (‘Dementie, training en advies’). Dat roept altijd vragen op. De Kramer: ‘Ik moet uitleggen waarom ik dat begonnen ben, waarom ik dan solliciteer – gaat het soms niet goed? Maar het gaat prima met mijn bedrijf. Ik ben er zo’n 25 uur per week mee bezig.’

Wat staat er nog meer op haar cv? Wat schrijft ze over zichzelf? Een harde werker? Een ideale collega? Lisa: ‘Belangrijk is dat je realistisch blijft en dat je bij elk van de persoonlijkheidskenmerken die je in je cv noemt, ook een passend voorbeeld gereed hebt. Zelf heb ik als eigenschappen in mijn cv staan: doorzettingsvermogen en gedrevenheid. Maar in het sollicitatiegesprek merk ik dan wel op dat een baan me moet aanspreken, voordat ik echt gedreven kan raken.’

Blijf realistisch, dat is ook het advies van Guido Milet de st. Aubin, docent publiek recht bij de opleiding HBO Rechten. Hij heeft in de advocatuur gewerkt en voor de Stichting Rechtsbijstand Asiel, waar hij vaak bij sollicitaties betrokken was (‘Ik heb er niet voor doorgeleerd, maar ik heb wel heel wat cv’s  voorbij zien komen.’) Zijn belangrijkste tip: ‘Eerlijk zijn. Wanneer je zegt dat je vijf buitenlandse talen beheerst, dan denkt een commissie al snel: die overdrijft… Het is natuurlijk mogelijk dat het klopt, maar bedenk wel dat je tijdens je proeftijd op dat soort uitzonderlijke vermogens getest kunt worden – en dan door de mand kunt vallen.’

Ook Woltman Elpers benadrukt dat je jezelf niet moet overschatten: “Je moet gewoon durven zeggen ‘dat kan ik niet’ of ‘dat ligt me niet’, maar dan ook weten waar je dat soort mensen wél kunt vinden.’ En wat vindt zij van het vermelden van sportclubs, van vrijwilligerswerk, bijbaantjes? Een prima idee: “Je moet in je cv laten zien dat je hebt geleerd om te gaan met mensen die niks met je vakgebied hebben. Dat je over empathisch vermogen beschikt.’

Milet de st. Aubin ziet graag dat mensen in hun cv iets van zichzelf laten zien. ‘Dat je contrabas speelt, of judoles geeft.’ En bijbaantjes? Hij constateert dat veel studenten wat dat betreft terughoudend zijn. Kassière bij de Aldi… moet dat écht erbij? Milet de st. Aubin: “Ik zal je zeggen, zoiets vertelt de sollicitatiecommissie dat je op tijd kunt komen, dat je stressbestendig bent en met allerlei soorten mensen kunt omgaan. Dus wees daar niet te terughoudend in.’

Lisa de Kramer heeft naast Detrena nóg een vaste baan. Bij Albert Heijn. En die heeft ze ook in haar cv staan. “Niet gewoon ‘medewerker’ maar ‘senior medewerker verkoop’. Dan weten ze direct dat je in de supermarkt andere medewerkers aanstuurt en een positie inneemt tussen de ‘baas’ en andere medewerkers. Dan krijg je vragen als: hoe zie je je leidinggevende capaciteiten? Ik heb er ook bijgezet dat ik daar al zeven jaar werk; dat geeft aan dat ik een vast contract heb. Dat krijg je niet zo maar bij Albert Heijn, dus ook daar wordt wel naar gevraagd: hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Meestal zeg ik dan dat ik goed functioneer en dat ze doorgroeimogelijkheden zagen. En dat ze me niet kwijt willen.’ (MH)

 

Wat je NIET in je cv moet zetten

 • Een foto toevoegen? Prima! Maar dan geen vette vakantiefoto, of eentje gemaakt tijdens een avondje stappen. Dat is leuk op facebook, misschien – maar zelden geschikt voor je cv.
 • Maak geen schrijffouten. Dat kan echt niet. Laat je brief goed checken.
 • Maak er iets moois van. Bedenk, het cv wordt als eerste gelezen – vóór je sollicitatiebrief. Stuur dus geen standaard cv maar stem de inhoud af op de baan waarnaar je solliciteert.
 • Veel bijbaantjes gehad? Vermeld in elk geval wat je relevant lijkt!
 • Omschrijf eerdere functies zodanig dat de lezer er wijzer van wordt.
 • Leg uit wat je tijdens je studie hebt gedaan: stages, minors, et cetera.
 • Geef niet alleen de titel van je scriptie, vertel ook iets over de inhoud.
 • Zorg dat de jaartallen en perioden kloppen. Laat geen gaten staan.
 • Een zakelijk e-mailadres komt beter over dan bijvoorbeeld Sweetie93 @ …

Met dank aan Charissa Verhoef, Floortje Wind en Bernice Bos, recruiters van de afdeling P&O

Er zijn 6 reacties op «Een goed cv? ‘Wees vooral eerlijk’»

 1. tinyurl.com schreef:

  This website was… how do you say it? Relevant!!

  Finally I’ve found something which helped me. Thanks a lot!

 2. quest bars cheap schreef:

  I used to be recommended this website via my cousin. I am
  no longer positive whether this put up is written by way of him
  as nobody else know such distinct about my trouble.
  You’re wonderful! Thank you!

 3. ps4 games schreef:

  Great goods from you, man. I’ve take into accout your stuff previous to and you are just extremely excellent.
  I actually like what you have got here, certainly like what you are stating and
  the way in which wherein you assert it. You are making it entertaining and you still care for to keep it wise.

  I can not wait to learn much more from you. This is really a
  terrific website.

 4. quest bars cheap schreef:

  I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for
  me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still
  exists.

 5. ps4 games schreef:

  Hello there, I found your blog by way of Google even as looking for a related
  topic, your web site got here up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just was aware of your blog through Google, and located that it is really informative.
  I am going to be careful for brussels. I
  will appreciate should you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 6. Vincent schreef:

  Ik geloof ook dat een eerlijk en duidelijk cv erg belangrijk is voor een toekomstige werkgever. Een duidelijke tijdlijn en een beknopte samenvatting over jezelf doen het vaak erg goed heb ik gemerkt. Met name wanneer je werkt in de zorg is het bijvoorbeeld goed om kort over je kwaliteiten en kernwaarden te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *