Onderzoek: ‘Maak de techniek voor vrouw aantrekkelijker’

08 september 2016 – Zeventig procent van de vrouwen die kiezen voor de techniek, verlaten het vakgebied weer, soms al direct na hun studie. “Een veel te hoog percentage”, vindt Inge Strijker. Het bedrijfsleven is volgens haar van goede wil, maar slaagt er nog onvoldoende in vrouwen voor de techniek te behouden. Vrouwen missen waardering voor hun technische vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten. Ze willen ook meer aandacht voor hun arbeidsomstandigheden en flexibel of parttime kunnen werken.

07-maak-de-techniek-voorvrouw-aantrekkelijker-win-1-08-september-2016Inge Strijker: “Technisch geschoolde vrouwen zijn net zo capabel als mannen.”

Inge Strijker, docent bij de ict-opleidingen en onderzoeker bij lectoraat sociale innovatie, vroeg aan vrouwen die al in de techniek werken en aan mbo-studentes wat bedrijven kunnen doen om vrouwelijke werknemers aan te trekken en vast te houden. Ze deed het onderzoek samen met lector sociale innovatie Sjiera de Vries. Strijker en De Vries werken aan een ‘gereedschapskist’ met maatregelen waarmee de sector de techniek voor vrouwen aantrekkelijker kan maken.

Blondje
Soms gaat het om eenvoudige ingrepen. “In de bouw bijvoorbeeld zou het al een stuk schelen als vrouwen geen mobiel toilet hoeven te delen met mannen en als je als vrouw niet zulke lelijke werkkleding hoeft te dragen.” De techniek is nog altijd een mannenwereldje. Strijker hoopt dat bedrijven het gedrag van mannen weten te veranderen. “Ik vind dat leidinggevenden duidelijk moeten maken dat het niet grappig is een vrouw een dom blondje te noemen. Technisch geschoolde vrouwen zijn net zo capabel als mannen.”

Strijker had zelf in haar studietijd een leraar die zei: wiskunde? Kun jij niet. “Ik heb nooit lager dan een negen gescoord, maar veel meisjes geloven zo’n docent.” Als programmeur maakte Strijker in de praktijk mee dat een leidinggevende ten onrechte beweerde dat een mannelijke collega iets beter wist dan zij. “Toen ik in de techniek begon, hingen er overal foto’s van blote vrouwen. Die hangen er niet meer, maar als vrouw word je nog steeds te weinig bij technische gesprekken betrokken.”

Veel vrouwen raken teleurgesteld omdat de techniek hen niet biedt wat zij belangrijk vinden. “Vrouwen hechten aan prettig samenwerken en een goede communicatie. Ze hebben daar hogere verwachtingen van dan mannen. Vrouwen willen vertrouwen en respect krijgen, zelfstandig kunnen werken met een duidelijke opdracht en hun werkweek flexibel kunnen indelen. Voor een vrouw met kinderen is om zeven uur op de bouwplaats staan niet te doen.”

“De tien tot vijftien procent meiden die voor techniek kiezen, doen dat bewust en zij vinden het een leuk vak. Toch stapt zeventig procent er uit. Soms haken vrouwen al direct na de studie af. Dat komt doordat ze in de technische sector een minderheid vormen. Uit onderzoek blijkt dat minderheden worden ondergewaardeerd. Vrouwen beginnen als minderheid dus al met een achterstand. Ze moeten beter hun best doen maar krijgen minder doorgroeimogelijkheden.”

Divers
Strijker hoopt dat Nederland, als het om vrouwen in de techniek gaat, de grote achterstand die ons land heeft snel inloopt. “Mensen zijn gelukkiger en tevredener in organisaties die divers zijn. Vrouwelijke eigenschappen voegen iets toe. Er is werk genoeg voor vrouwen in de techniek. Omdat je nu in de technische sector de helft van de beroepsbevolking mist, bepalen de technische mannen in hoge mate hoe onze toekomst er uitziet en dat klopt natuurlijk niet.”

HANS INVERNIZZI

Tips? Mail win@windesheim.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *