Campus trekt naar Hanzeland

In de toekomst wordt mogelijk dertig procent van de onderwijsruimte gehuurd buiten het eigen campusterrein. Het nieuwe masterplan voorziet dat gebouwen E, F en G straks worden verhuurd aan bedrijven. Extra kosten: 1,5 miljoen per jaar.

Het bestuurscollege en de directeuren broeden al ruim een jaar met de vastgoedafdeling op het masterplan campus 2035, waarvan het concept momenteel wordt besproken met de medezeggenschapsorganen. Belangrijkste wens is de campus meer met de stad verbinden, door delen van de hogeschool te verhuizen naar het centrum en bedrijventerrein Hanzeland.

Aanvankelijk werd gedacht aan tien procent huren buiten de campus, maar het nieuwste voorstel gaat tot dertig procent in 2035, wat voor Windesheim jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen aan extra uitgaven zal betekenen.

“Tot nu toe konden afdelingen terecht in het oude D-gebouw. Maar omdat dat waarschijnlijk binnen nu en vijf jaar wordt gesloopt, moet nu de knoop worden doorgehakt”, aldus manager vastgoed & facilities Dirk Pieter Halbesma. Het voorstel van het cvb is uitbreidende opleidingen al dan niet tijdelijke ruimte te laten huren. Hanzeland is een goede optie. Dit gebied is aantrekkelijk omdat hij tussen de campus en het station ligt en daar veel leeg staat.

De eerste opleidingen zijn al over de streep. Per 1 september huurt Windesheim een verdieping van Hanz aan het Hanzeplein, waar drie techniekstudies gebruik van maken (zie het artikel hieronder).

En er zijn al meer verhuisplannen. Eind 2016 wil Windesheim ruimte gaan huren van Brainz aan het Lübeckplein (achter het station). Die zal gebruikt worden door het Windesheim honours college en het domein gezondheid & welzijn. De lerarenopleidingen zijn met de gemeente in overleg over het huren in de nieuwe locatie van de bibliotheek Stadkamer, wat in de loop van 2017 zal gaan gebeuren. Nog ambitieuzer is een onderzoek naar de mogelijkheid delen van de techniekopleidingen te verhuizen naar een ‘Tech Campus’ in het huidige Wärtsilä-pand.

Als dit allemaal doorgaat komt er op de campus veel ruimte vrij. In het masterplan wordt voorgesteld om de gebouwen E, F en G op termijn te verhuren aan externen.

De gemeente stimuleert deze impuls voor Hanzeland. Ze brainstormt met Windesheim over een nieuwe langzaam verkeersbrug (fly-over) over de IJsselallee, tussen het Hanzeplein en de campus. De brug zal niet alleen de drukke route via het Lünentunneltje ontlasten, maar ook deel uitmaken van een fietsroute tussen binnenstad en het groene buitengebied.

 

Ventilatie panden B en C eerder aangepakt

In het concept Masterplan Windesheim 2035 is een reeks aan verbouwingen gepland. Nieuw is een kleine opknapbeurt van gebouwen B en C.

Het gaat om een verbetering van het binnenklimaat van B en het oude deel van C, die direct na de renovatie van gebouw A zal worden aangepakt, waarschijnlijk rond 2018-2019. Reden is dat er in de zomer steeds meer wordt geklaagd over hitte in deze dertig jaar oude panden, nu bijna alle gebouwen op de campus een moderne klimaatinstallatie hebben.

De volgende grote klus voor de dienst vastgoed is de afbraak van gebouwen D en H rond 2020. Op de plek van D komt een parkeergarage bedekt door groen (zoals onder gebouw X) met daarop een compact entreepaviljoen. Gebouw H wordt afgebroken om een nieuwe afslag voor auto’s vanaf de IJsselallee mogelijk te maken.

DCIM104GOPROG0031730.

Rond 2020 wordt, in samenwerking met de gemeente, een nieuwe langzaam-verkeersbrug over de IJsselallee aangelegd. Via die brug komen voetgangers vanaf het Hanzeplein bij dit nieuwe paviljoen uit. Rond 2023 zal een nieuwe rondweg rond de campus zorgen voor een betere afwikkeling van het autoverkeer.

Gebouw B en het oude deel van C zullen rond 2025 plaatsmaken voor een compacter gebouw. Aan deze kant wordt ook weer ondergronds bijgebouwd, in een ‘plint’ zoals onder gebouw X. In 2035 zal het centrale groene plein (forum) midden op de campus helemaal klaar zijn. (EM)

Er zijn 1 reacties op «Campus trekt naar Hanzeland»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *