Lustrumjaar zomers van start

foto henk hagoort tweeDe nieuwe voorzitter van Windesheim Henk Hagoort vergeleek zich met de Tommy Cooper. De Britse komiek vertrouwde zijn publiek vaak toe dat hij zo zenuwachtig was, dat hij bang was iets grappigs te zeggen. Hagoort onthulde dat hij volkomen nieuw was, nog vrijwel onbekend met Windesheim – en dus gemakkelijk iets doms kon zeggen. Maar dat viel mee.

Na een breed compliment (‘een prachtige hogeschool’) en een ‘applaus voor jezelf’ vertelde hij de aanwezigen dat zij, docenten en medewerkers, een ‘bevoorrechte generatie’ vormen die enorme maatschappelijke veranderingen meemaakt. Als het om verandering gaat, kan de oud-omroepman meepraten. De afgelopen twintig jaar, zo vertelde hij, werd die ouderwetse publieke omroep op zoveel manieren uitgedaagd dat ze teruggeworpen werd op de vraag wat haar kerntaak nu eigenlijk was. En ‘wat doen wij hier ten diepste?’ is ook de vraag die hij de komende tijd aan alle Windesheimers wil voorleggen.

lustrum toespraakNa nog een compliment (‘jullie zijn het kapitaal van Windesheim’) kwam hij tot slot met iets wat leek op een mission statement. De tweedeling in de samenleving is vooral een kwestie van welk onderwijs je hebt genoten. Aan Windesheim de taak zoveel mogelijk mensen het onderwijs te geven waar ze echt op hebben, zodat ‘zoveel mogelijk mensen die succesvolle stap kunnen maken.’ En hij noemde met name de mbo’ers die Windesheim bestormen.

Daarna was het woord aan de spreekstalmeester van het Stadsfestival. ‘Krachten bundelen’ is het thema van het jubileum van Windesheim, en voor deze aftrap van een jaar vol festiviteiten had de organisatie de krachten gebundeld met het Stadsfestival. Een binnenstad vol grote en kleine voorstellingen en optredens, dat is waar ze deze dag van mochten genieten. De ene groep ging op stap; de andere ging aan boord. En weer terug stond er voor hen op het Rode Plein een heerlijke maaltijd te wachten. Het bleef daar nog lang onrustig, daar aan de waterkant. (MH)

(foto Henk Hagoort: Astrid Metzelaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *