‘Student worstelt met werk’

Hoe kan Windesheim de kansen van afgestudeerden op de arbeidsmarkt verbeteren, vragen loopbaancoaches Eva Noort, Anton de Vries en Nienke Koning zich af.

Banen veranderen in snel tempo en vaste posities zijn lastig te verkrijgen. Volgens arbeidsmarktexperts wordt een loopbaan een keten van aaneengeschakelde rollen en taken die passen bij de expertise, levensfase en het beroepenveld waarin iemand werkzaam wil zijn. Een leven lang blijven ontwikkelen is een must. Naast het onderzoeken van wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik, wordt het belangrijker om te onderzoeken waar vraag naar is op de arbeidsmarkt en welke skills daarvoor nodig zijn. Daarnaast vinden steeds meer afgestudeerden niet een baan, maar moeten ze hun eigen baan vormgeven.

Studenten proberen zekerheid voor zichzelf te creëren door een concreet beroepsbeeld te vormen om te kijken of dit bij hun past. Het voorgestelde beeld blijkt in de praktijk dynamischer te zijn. Bijvoorbeeld een derdejaars student die zich realiseert dat er alleen als zzp-er werk te vinden is in de journalistieke wereld, maar niet weet hoe je moet acquireren. Een student verpleegkunde die mensen wil verzorgen in plaats van empoweren. Of een student van werktuigbouwkunde die overweegt over te stappen naar een zorgopleiding. Hij realiseert zich niet dat er in zijn vakgebied functies en organisaties te vinden zijn op het kruisvlak van zorg en techniek. Het is mogelijk dat de studenten die wij spreken uitzonderingen zijn en opleidingen studenten goed voorbereiden op ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Ons vermoeden is eerder dat deze studenten de toppen van ijsbergen vormen.

De veranderingen in de wereld van werk vragen – zoals het nieuwe onderwijsconcept ook noemt – om studenten die leren om ondernemend, creatief en flexibel te zijn. We verwachten nogal wat van studenten qua voorbereiding op de veranderende samenleving en arbeidsmarkt, maar zijn we zelf als organisatie hier klaar voor? De organisatie heeft docentbegeleiders nodig die de ontwikkelingen in hun vakgebied op de voet volgen. Docentbegeleiders die netwerken binnen en buiten Windesheim vormen en deze in verband brengen met talentontwikkeling van de student.

Met de oproep van Jan-Willem Meinsma in de win’ van 21 april krijgen medewerkers de kans om hun ‘new job’ te omschrijven. Wij vinden dat het tijd is dat iedere medewerker deze kans aangrijpt. Ook wij zijn onze nieuwe baan aan het creëren. We willen studenten uitdagen hun employability te vergroten en hun personal brand te ontwikkelen. Daarvoor moeten we als makelaars het talent van de student en de wensen van de veranderende arbeidsmarkt met elkaar verbinden. Dit doen we graag samen met de opleidingen. Want u bent expert ten aanzien van ontwikkelingen op uw vakgebied en weet wat dit betekent voor verandering van functies. U bent van harte uitgenodigd voor de loopbaanlezing op 23 juni om ideeën met ons uit te wisselen.

Eva Noort, Anton de Vries en Nienke Koning
zijn loopbaancoach bij het Studiesuccescentrum. Ze organiseren op 23 juni de Studieloopbaanlezing ‘De wereld van werk verandert’, met aansluitend een discussie: https://communities.windesheim.nl/sites/nieuws/Pages/Studieloopbaanlezing-de-wereld-van-werk-verandert.aspx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *