‘Een broekie van 21, wat weet die nou?’

Thom van Campen, student journalistiek op Windesheim, wordt volgende week ingestemd als gemeenteraadslid. Met z’n 21 jaar is de VVD’er het jongste raadslid in de Zwolse politiek.

Kan iedere student je straks dag en nacht bellen?

“Altijd! Ik ben penningmeester bij studentenvereniging Waltertje, ik heb goede banden met het SOOZ en ik ken ook de overige verenigingen goed. Het lijkt me ook leuk om in contact te komen met ondernemende studenten. Misschien kunnen we iets voor elkaar betekenen. En voor roeivereniging Boreas staat mijn deur ook altijd open, ik weet dat ze een nieuw onderkomen zoeken, dus misschien kan ik ze daarbij helpen.”

Je bent erg jong. Is dat een voordeel of nadeel?

“Ik geloof dat degene die na mij het jongst is, de dertig al is gepasseerd. Maar ik zie mijn leeftijd juist als een voordeel. Zo is het een tactische zet geweest van het bestuur om mij op een verkiesbare plek op de kieslijst te zetten. Een partij moet natuurlijk zo veel mogelijk een afspiegeling vormen van de maatschappij, iedereen moet vertegenwoordigd zijn. In Zwolle zit veel onderwijs, veel mbo’ers en hbo-studenten. Daar zit ik nog middenin, dus ik ken hun wensen]. En ik zal vast wel eens tegen mensen aanlopen die denken: ‘Joh, een broekie van 21, wat weet die nou?’, maar daar heb ik geen boodschap aan. Ik ga er vanuit dat ik niet alleen vanwege mijn leeftijd ben uitgekozen. Ik mag toch hopen dat dat ook is gebeurd vanwege de kwaliteiten die ik bezit.”

Waar wil je je voor inzetten?

“Ik weet nog niet welke portefeuille ik krijg, maar wat ik vooral belangrijk vind is goede huisvesting en werk. Zwolle moet meer een stad worden waar afgestudeerden een baan kunnen en willen vinden. Dus een goed vestigingsklimaat voor bedrijven, kansen voor jonge mensen om bedrijfjes te starten en voldoende starterswoningen. Zwolle moet zich meer laten zien in het land.”

En huisvesting voor studenten?

“Ik weet dat er bepaalde partijen zijn die altijd maar roepen dat er te weinig woningen zijn voor studenten. Maar ik vraag me af of dat ook echt zo is. Aan de Pannekoekendijk komt een nieuw complex met meer dan vierhonderd eenheden voor studenten. Laten we dat eerst maar eens afwachten en daarna kijken hoeveel vraag er nog is. Het is onverstandig om heel veel woningen neer te zetten terwijl dat niet nodig is. We zitten hier niet in Dubai waar alles maar uit de grond wordt gestampt omdat ze toevallig de toekomst zo rooskleurig inzien.”

Je raadslidmaatschap zette een streep door je stage.

“Ik was in januari begonnen bij de NOS in Brussel, dus ik zat er net een maand. Maar daar zagen ze het als belangenverstrengeling: een gemeenteraadslid van de VVD dat in Brussel allemaal Euro-parlementariërs staat te interviewen. Ja, ik kan prima begrijpen dat ze dat als een probleem zagen. Maar toch erg jammer dat ik mijn stage daar niet kan afmaken. Het was natuurlijk een fantastische plek voor iemand die geïnteresseerd is in de Europese politiek. Brussel is de plek waar het allemaal gebeurt.”

Waar zie je jezelf over vijf à tien jaar?

“Dat kan ik nu nog niet zeggen. De komende jaren staan in ieder geval in het teken van de Zwolse gemeenteraad. Daarna zien we wel weer. Ik weet wel dat ik hier graag in verder wil. Ik geniet ervan, en vooral lokale politiek vind ik heel interessant. Maar ik zie de landelijke politiek ook wel zitten. Er zijn zoveel mooie posities binnen de VVD.”

Nieuwe Zwolse wethouder ook Windesheimer
• Omdat wethouder Cees Berkhout in januari opstapte, is er plaats voor een nieuwe. Dat wordt (per 14 maart) René de Heer, voorheen de fractievoorzitter van de VVD in Zwolle. Net als Thom van Campen heeft ook hij een geschiedenis op Hogeschool Windesheim.
• De Heer studeerde van 1989 tot 1993 aan de lerarenopleidingen geschiedenis en aardrijkskunde (destijds deed je twee richtingen in plaats van één) en was lid van Eudaimon. Deze studentenvereniging had toen nog, samen met de economische vereniging Oikos Nomos, een eigen soos. De ‘Keynes Inn’ was gevestigd in de Van Karnebeekstraat, in het pand waar nu een pizzeria.
• De afgelopen zes jaar was René de Heer lid van de raad van commissarissen van studentenvereniging Oikos Nomos.

Tekst: Wouter van Emst
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *