Spellen voor de zomer: Kubbs, spikeball, speedminton

Het is zomer, dus de chill modus kan aan! Maar een beetje beweging kan geen kwaad. Dus testte WIN (geholpen door Calo-studenten) vijf actieve spellen voor op de camping, in het park, of op het strand.


Speedminton (9,95 euro, Action)

Vind je badminton maar een suffe campingsport? Probeer dan eens speedminton. De shuttle is bij deze relatief nieuwe sport van plastic (daardoor zwaarder) en het racket lijkt op een tennisracket waardoor je harder en verder kunt slaan. De set die wij testten bestaat uit twee rackets, vijf shuttles, een balletje en acht kleine pionnetjes om een speelveld mee af te bakenen.

Deze speedminton-set doet wel een beetje goedkoop aan. De spanning van het racket is te slap en de groene shuttles zijn moeilijk zichtbaar tegen de achtergrond van een grasveld. Ons testpanel werkt zich wél lekker in het zweet: goede work-out dus.
Cijfer: 7


Kubbs (17,49 euro, Hema)

Voor wie Kubbs niet kent: in een rechthoekig speelveld moet je met de werpstokken de vierkante blokken van het andere team omvergooien. Als laatste is de koning aan het beurt. Het kan worden gespeeld door twee of vier mensen maar ook met meer spelers.

Deze set van de Hema is iets kleiner dan het originele spel, maar de kwaliteit is prima in orde: lekker stevig. En er zit een handige draagtas bij zodat je niet alles weer terug in de doos hoeft te proppen. Je hoeft geen enorme atleet te zijn om plezier te beleven aan een potje Kubbs. Dat maakt dit van oorsprong Zweedse spel ideaal voor een relaxte avond in het park.
Cijfer: 8


Bean bag game (9,95 euro, Action)

Dit spel lijkt een beetje op jeu de boules. Het is de bedoeling dat je met een onderhandse zwaai de pittenzakjes door het gat in de plank gooit. Een zakje op de bord levert één punt op, mik je ‘m door het gat dan krijg je de volle drie punten. Wie het eerst 21 punten heeft, wint. Die uitleg hebben we wel van internet moeten halen, een papiertje met spelregels ontbreekt.

Helaas lijkt deze uitvoering van dit spel gemaakt voor kinderen. De zakjes zijn licht en klein en de twee houten planken zijn van kabouterformaat. Dit spel schijnt in Amerika veel te worden gespeeld tijdens barbecues. Maar waarom ontgaat ons. Het testpanel is snel uitgekeken op de bean bag game. Misschien is dit spel nog te redden als je er een drankspelletje van maakt?
Cijfer: 5


Spikeball (13 euro, Kruidvat)

Disclaimer: wie een rustige en ontspannen bezigheid zoekt, moet vooral níét aan spikeball beginnen. Bij dit spel wordt een bal heen weer gespeeld tussen teams via een net dat over een soort ronde trampoline is gespannen. Daarbij mag de bal niet op de grond komen. Het duurt even voordat je het onder de knie hebt. Gelukkig hebben de Calo-studenten in ons testpanel een goede oog-hand-coördinatie.

De bal van deze set van Kruidvat (dat het overigens verkoopt onder de naam spyderball) is van stevige kwaliteit. Maar daarmee zijn de pluspunten op. De ring en de poten zijn van krakkemikkig plastic en het netje hangt veel te slap, waardoor de bal niet goed omhoog komt. Ons testpanel raadt een potje spikeball absoluut aan, maar koop het dan niet bij Kruidvat.
Cijfer: 6


Croquet (14,95 euro, SoLow)

Het WIN-testpanel vermaakt zich een paar minuten lang prima met lukraak tegen de ballen slaan, maar al snel begint de verveling toe te slaan. De ballen moeten door de poortjes, en dan?! Een speluitleg ontbreekt. Wat je overhoudt zijn levensgevaarlijke hamers. Ook rollen de ballen niet lekker over het gras. Dit spel wordt alleen een succes als het gazon strak gemaaid is.

De kwaliteit van deze set is overigens wél dikke prima: de hamers waarmee je slaat en de ballen zijn van stevig hout. En er zit een handige opbergtas bij. Tot slot die naam… je spreekt het uit als ‘krokkee’ en niet ‘krokkit’. Just so you know.
Cijfer: 6,5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *