Test: Veganistische dipjes en smeersels

Roomkaas, eiersalade of smeerworst is niet langer aan iedereen besteed. WIN testte veganistische smeersels voor op brood bij de barbecue of een toastje bij de borrel.

So Vegan So Fine – pistache spread

Een enorm zoet smeersel dat vrijwel niet naar pistachenoten smaakt. Behalve een berg suiker bevat deze prijzige pot van vijf euro wel veel duurzaamheidslabels: het is onderandere fairtrade en palmolie-vrij. De paar pistachenootjes die er wel in zijn verwerkt zijn van biologische teelt. Niet gezond, wel een goed gevoel.

Cijfer: 5,5

Maza – hoemoes

Er zijn vele soorten humus op de markt maar volgens een kenner is die van Maza de ‘originele supermarktvariant’ (want als je het zelf maakt is het lekkerder). Het bakje is fi jn om brood of groentesticks in te dippen. De intense knofl ooksmaak moet je van houden. Voor de prijs van 2,19 euro neem je hem makkelijk mee in je mandje.

Cijfer: 7

Boursin plantaardige kruidenkaas

Wie de smaak van ‘du pain en du vin’ verwacht komt van een koude kermis thuis. Het op zich lekker ogende bakje kaas kost 2,89 euro maar het testpanel vindt de veganistische variant unaniem vreselijk. De kleur is grijs in plaats van helder wit en vooral de nasmaak wordt ervaren als een gore boer. “Dan maar dierenleed; dit spul eet ik echt nooit meer!”

Cijfer: 3,5

Remia kant-en-klare satésaus

Pindasaus is een makkelijke dip omdat alle varianten veganistisch zijn. Maar welke kies je? Die van Remia is voor 1,49 euro zeer aantrekkelijk geprijsd en je hoeft hem alleen maar eventjes in de magnetron te doen. De smaak is veel te zoet en van pinda is weinig te bekennen.

Cijfer: 4,5

Johma Kip-Samba (vegan)

Het ziet er niet heel lekker uit maar het smaakt hartstikke prima op brood. De stukjes die erin zitten zijn gemaakt op basis van soja, maar het proeft toch vleesachtig als kip. Wel een beetje klein duur bakje van 3,29 euro en er zitten veel suikers in dus echt gezond is het niet.

Cijfer: 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *