Worstelcoach

Had ik al eens verteld dat ik in het bestuur van het Studentenpastoraat zit? Ik ben de officiële vertegenwoordiger voor Windesheim in dit gremium. Niet lang meer, overigens, want met ingang van het nieuwe schooljaar zit mijn termijn er al weer op. Weer iets dat als een Boeing omgevlogen lijkt!

Het Studentenpastoraat is een boeiend onderdeel van het Windesheim-gebeuren. Martin Jans, de studentenpastor, trekt studenten op alle mogelijke manieren en op alle mogelijk momenten uit hun studie-modus met vragen en gedachten over het leven, hun leven, de dood, hun dood, seksualiteit, ook die van hen. Geld, conflict, stilte, stress, zingeving. Wat wil ik bereiken, waar gaat het allemaal over, waarom overkomt mij dit, hoe krijg ik grip? Studiebegeleidingsvragen, maar dan kosmisch!

Ik ben hierdoor gefascineerd. Toen de vraag vier jaar geleden kwam, of ik in het bestuur zitting wilde nemen, zei ik: ‘Ja! Het was een waardevolle ervaring voor me. Ik heb in mijn medebestuursleden bijzonder bevlogen mensen leren kennen. Ik heb de samenwerking met de KPZ en Artez, die ook deel uitmaken van het Zwolse Studentenpastoraat, als verrijkend ervaren. Ik heb geleerd wat er nodig is aan organisatie om het Studentenpastoraat te laten draaien. En ik heb tegelijkertijd over mezelf geleerd, dat het de inhoud van het werk is dat me aanspreekt, meer dan het bestuurlijke reilen en zeilen ervan.

Ik ben gefascineerd door het levensbeschouwelijke gesprek, door het bruisen en woelen van gevoelens, door het worstelen met verlangens en emoties. Ik wordt gegrepen door de uiteinden van het leven: waar komt alles vandaan en waar gaat het naar toe… of naar terug? En dat is waar het Studentenpastoraat over gaat; (jonge) mensen ruimte geven voor die wonderlijke worsteling.  Ik voel me, net als Martin, aangetrokken tot de rol van begeleider, coach in dat proces dat mensen doorlopen als ze het gesprek met hun eigen leven aangaan. Dat we, met het Studentenpastoraat, daarvoor een vrijplaats hebben op Windesheim is een groot goed!

Bestuurlijke zaken, hoewel noodzakelijk, hebben niet mijn passie. Maar voor het werk van het Studentenpastoraat breek ik hier mijn lans. Nog één keer als bestuurslid.

Monique Ratheiser
is docent bij Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *