‘Mijn vriend kan de pot op, ik moet trouwen!’

Deze studentes zeggen ‘ja’ tegen de jurk

Geen trouwplannen maar wel een keer ervaren hoe het is om zo’n prachtige bruidsjurk te dragen? Verslaggeefster Michelle (‘mijn vriend is niet zo romantisch’) trok de stoute muiltjes aan en regelde haar eigen middagje ‘Say yes to the dress’.

Er was eens, jaren en jaren geleden, een klein meisje genaamd Michelle. Ze kon urenlang fantaseren over de ideale sprookjesprins en een bruiloft zo romantisch, zo roze en zo mierzoet dat Harry en Meghan er een puntje aan zouden kunnen zuigen. In een pré-Pinterest-tijdperk knipte ze plaatjes uit de Wehkamp-gids om de perfecte jurk samen te stellen, met sleep en al. En in haar dromen leek haar prins een beetje op Jody Bernal. Wat zou die grote dag toch fantastisch prachtig zijn!

Nu, een flink aantal jaren later, is die kleine meid van die grote fluffy liefdeswolk afgedonderd. Natuurlijk wil ze nog steeds graag een grote, sprankelende witte jurk met veel te veel glitters en een meterslange sleep, maar de nuchtere Nederlandse sprookjesprins met wie ze inmiddels haar leven deelt, ziet een huwelijk niet zo zitten. Want: ‘één op de drie huwelijken eindigt uiteindelijk toch in een scheiding.’ De romanticus. Daarom organiseert Michelle maar haar eigen ‘Say yes to the dress!’, bij een bruidsmodezaak in hartje Zwolle.

Zenuwachtig stap ik La Bella Blanca binnen, de bruidszaak van Simone Zoer in de Diezerstraat. Van tevoren heb ik gevraagd of ik, samen met collegaatjes Kristel en Linde, die ik ken via mijn bijbaantje bij de Starbucks, een middagje kon komen passen. De rekken hangen vol jurken waar ik vóór deze dag alleen maar van kon dromen. Glitters, kraaltjes, meters tule. Ik zie de ogen van Kristel van Kimmenade (23), laatstejaars psychomotorische therapie, glinsteren. “Mijn ouders moesten heel hard lachen toen ik ze vertelde dat ik vandaag op zoek ga naar mijn ideale bruidsjurk. Dit kan zomaar de enige keer zijn dat ze hun dochter in een trouwjurk gaan zien.” Kristel is single en ziet niet echt de meerwaarde van trouwen, maar van deze kleine, intieme ruimte vol witte jurken is ook zij onder de indruk. Eerstejaars studente social work Linde Gilsing (21) heeft haar vriend gisteren nog gealarmeerd dat hij op z’n knieën moet. “Voorlopig nog niet hoor, maar ooit. Op een strand in een tropisch land ver weg, in een prachtige prinsessenjurk…”

Traantjes wegpinken
Daar gaan we dan, een beetje onwennig zoekend tussen al die jurken. “Er zijn ook zo veel verschillende!”, roept Linde, bij wie de keuzestress nu al lijkt toe te slaan. Kristel gaat voor klassiek en pakt een jurk met lange mouwen. Ik kies drie totaal verschillende jurken en vlucht naar de omkleedruimte. Half ontbloot en onzeker over het resultaat, sta ik in het pashokje. Ik stap in een soort bodysuit en struikel over de tule. Hoorde ik nou iets scheuren? Als een Assepoester steek ik mijn ongelakte teennagels in de passchoenen maar wanneer ik mij omdraai vergeet ik heel even om adem te halen. Zó bijzonder voel ik me opeens. Het is gewoon in één keer raak. Wat een raar en gek gevoel, in deze jurk móét ik trouwen. Mijn vriend kan de pot op, die bruiloft gaat er komen!

Simone van de bruidswinkel lacht, want dit ziet ze vaker: “Bij de meeste vrouwen is de eerste jurk die ze aanpassen, dé jurk.” Wanneer ik het pashokje uitloop en middenin de zaak op een blok ga staan, zijn alle ogen op mij gericht. Kristel vraagt zich hardop af of haar moeder bij dit moment zou huilen. Simone weet het zeker: “Zelfs de stoerste moeders laten hier op de bank een traan.” Ik pink ondertussen de mijne weg. “Kan ik deze jurk alvast kopen voor over tien jaar?”

In je oma-onderbroek
Ondertussen praat Simone ons bij over de laatste trends wat betreft bruidsjurken. “Een doorzichtige rok, waarin de benen goed zichtbaar zijn. Of een ‘two pieces’, dus losse top en een losse jurk, zodat de rok ’s avonds tijdens het dansen door een broek kan worden vervangen”, vertelt Simone terwijl ze me in zo’n doorzichtige jurk hijst, met een diep decolleté en een lange rok waarin mijn blauwe onderbroek luid en duidelijk doorschijnt. “Wat voor onderbroek draagt deze bruid in hemelsnaam op de grote dag? Geen?!?”, roep ik verschrikt. Waarop Simone met een lange, huidkleurige en superstrakke panty-achtige onderrok tevoorschijn komt. Kun je gewoon lekker je oma-onderbroek blijven dragen.

Maar in deze jurk durf ik het pashokje niet eens uit te komen, net als Kristel overigens, die zich eveneens snel in een andere jurk werkt. Zo’n onderrok plus decolleté is niet voor ons weggelegd.

Even later denkt ook Linde dé jurk te hebben gespot en ze wordt helemaal enthousiast. Ze wijst naar een jurk met een grote bol tule als onderrok en een glitterachtig bovenlijfje. “Ik pas die prinsessenjurk wel!” Toch hijst Simone haar uiteindelijk in een iets rustiger exemplaar, omdat ze denkt dat dit beter bij haar figuur past. Ik hoor een enthousiaste uithaal waarmee Linde haar komst aankondigt. “Hier krijg ik de kriebels van, dit is ‘m gewoon. Ik mis alleen de lange sluier nog.”

Even flink persen
Ik hijs me in een off shoulder dress en draai een paar rondjes, maar mijn bovenlichaam voelt veel te bloot. Jurk nummer drie gaat weer uit en met behulp van Simone en Kristel pers ik me in een andere, veel te strakke jurk. Het model is kort en heeft lange mouwen, maar de versiering op het bovenlichaam maakt me verliefd. Er blijkt alleen één probleem: de jurk kan niet dicht. Simone: “Jongens, houd de achterkant vast en help Michelle naar het blok, want deze jurk staat haar prachtig.” Dit kan ik natuurlijk niet gebruiken op de grote dag.

Kristel heeft het liever niet al te out going: “Mijn voorkeur gaat uit naar klassiek. Zo’n lange mouw vind ik ook best mooi.” Maar ook voor Kristel heeft Simone de perfecte jurk in gedachten. En nu ze die aan heeft, wil zelfs Kristel trouwen: “Het is echt een ervaring om je even zó mooi te voelen. Een heel speciaal moment dat je samen deelt. Als ik dan toch ga trouwen, dan in deze jurk. De kanten rug moet met de hand worden dichtgeknoopt, prachtig.”

Ik trek mijn eerste jurk weer aan – en het voelt als thuiskomen. Yes to the dress in drievoud! Nu Jody Bern…, pardon, mijn vriend nog zo ver krijgen.

Bruid voor een dag
Geen concrete trouwplannen, maar wil je toch samen met vriendinnen jurken passen? Of bruid voor een dag zijn? Dat kan! Beetje googlen en je vindt meerdere opties. Bijvoorbeeld via surprisefactory.nl, daar ben je voor 75 euro bride for a day, inclusief ceremonie en trouwfoto’s!

Dichterbij Zwolle kun je voor een dagje losgaan met het passen van bruidsjurken bijvoorbeeld terecht bij Yalisa’s Bruidsmode in Apeldoorn of Let’s Play Bridezilla in Winsum, Friesland.

Tekst: Michelle van der Molen
Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *