Ramon in Finland / 5: ‘Elandbiefstuk en rendierworstjes’


Journalistiekstudent Ramon Everts studeert dit semester in Jyväskylä, Finland. Voor win’ doet hij verslag van zijn belevenissen. In zijn vorige blog vertelde hij over studiedruk, sneeuw en Halloween, deze keer over een uitstapje naar de Turku en zijn vader die op bezoek komt. 

Toen ik naar Finland vertrok, had ik het idee dat ik het hele land zou doorkruisen en veel steden en natuur zou zien. Dit is aardig gelukt, maar er zijn nog genoeg plekken over om te ontdekken. Omdat ik nu wat meer tijd heb, ging ik vorige week met drie vrienden een weekendje  naar Turku, gelegen in het zuidwesten van Finland.

Turku is de vijfde stad van het land en is, hoe kan het ook anders, omringd door veel water. Naast meren zijn er ook rivieren te vinden, en het ligt ook nog vlak bij de Oostzee. Veel was er eigenlijk niet te zien en aan twee dagen hadden we meer dan genoeg. Toch was het een fijn en ontspannen weekend.

Laplands lager-bier
De maandag erop reisde ik met de bus door naar Helsinki. Twee uur en een flinke sneeuwstorm later stond ik in de Finse hoofdstad. Vervolgens nam ik de trein naar het vliegveld, waar mijn vader zou landen voor een bezoek van een week. Hij wist niet dat ik hem zou afhalen, en dat heb ik geweten. Het duurde anderhalf uur voordat ik hem eindelijk vond, ergens bij de treinen, maar zijn reactie was het meer dan waard!

Ik verbleef een nachtje bij hem in Helsinki, en besloot hem maar meteen in het diepe te gooien. Een paar uur na de landing zat hij aan een Laplandse lager-bier om de elandbiefstuk en rendierworstjes weg te spoelen. De volgende dag ging ik terug naar Jyväskylä, waar hij mij op donderdag weer vergezelde.

Echt winter
Jyväskylä en de omgeving spraken mijn vader net zo aan als mij. Hij genoot zichtbaar van de natuur, maar wat minder van het weer. Het is inmiddels echt winter aan het worden hier, en het kwik daalt al regelmatig naar -6. De wintersporten beginnen ook langzaam op gang te komen, maar helaas zal ik de opening van de skipistes hier niet meemaken.

Omdat het hier nog niet koud genoeg is, vertrek ik aankomende vrijdag naar het noorden. In Lapland, waar inmiddels meer dan genoeg sneeuw ligt, zal ik onder andere een husky-safari doen en sneeuwscooter rijden. Hoe dat allemaal afloopt lezen jullie in de volgende en tevens laatste blog! Tot dan!

Er is 1 reactie op “Ramon in Finland / 5: ‘Elandbiefstuk en rendierworstjes’

  1. Anje en Ton schreef:

    Ramon, leuk om zo over je ervaringen en t bezoek van Evert te lezen.
    Gr Ton en Anje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *