Film: First Man

Journalistiekstudent Daniël Joe Heemskerk zit liever in de bioscoop dan in een schoolbankje. Deze week bekeek hij:

First Man

Deze film zoomt in op astronaut Neil Armstrong (Ryan Gosling) en zijn training om de eerste man op de maan te worden. Dat levert alleen behoorlijk veel spanning en drama op in zijn persoonlijke leven.

Lekker Amerikaans en patriottisch zeker?
Dat zou je inderdaad denken, maar nee. Zelfs het plaatsen van de vlag op de maan wordt overgeslagen! De film focust meer op het claustrofobische van zo’n eerste ruimtereis. Dit gebeurt door snelle shots van piepende en krakende schroefjes, oververhit metaal, uitslaande metertjes en close-up shots Goslings ogen. Hierdoor vraag je jezelf af of alles wel goed zal gaan. Heel knap gedaan, want je wéét hoe de reis van Neil is afgelopen.

Klinkt spannend!
Is het ook wel! Alleen niet met de standaard ‘kijk ons eens tof zijn’-insteek, maar meer op de dramatische manier. Niet alleen de gevaren van zo’n eerste ruimtereis komen aan bod, ook de spanning op de familie Armstrong wordt zichtbaar in de film. Zo houdt Neil de avond voordat hij vertrekt bijvoorbeeld een gesprek met z’n zoontjes. De spanning in de woonkamer is te snijden, al helemaal als de risico’s van de ruimtereis naar boven komen. Verder worstelt Neil ook met de dood van zijn dochtertje.

Kijken?
Jazeker. Het is geen intense blockbuster zoals we gewend zijn, maar dat is juist heerlijk verfrissend. Het is bijna alsof je zelf aanwezig bent bij die allereerste maanlanding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *