Kinderlijke onderwerpen, volwassen emoties

Student Justin schrijft eigentijdse kinderliedjes

Kinderen van nu laten opgroeien met échte muziek die hen inspireert om een beter mens te worden. Dat is het doel van student Justin Westera en zijn kindermuziekband Poeha!. “Het voelt als een missie.”

“Kinderliedjes zijn tegenwoordig allemaal met computers gemaakt”, zegt Justin Westera (35), deeltijdstudent aan de lerarenopleiding Nederlands. “Vlakke beats en repetitieve melodietjes: het gaat allemaal van boem, boem, boem. Alsof ze kinderen willen veranderen in robotjes! Bovendien komt de muziek bij veel zangers van een bandje. Kinderen moeten opgroeien met échte muziek: echte melodieën, echte instrumenten en teksten die ergens over gaan.” Daarom besloot Justin met enkele vrienden een jaar geleden om zelf een band op te richten die kinderliedjes schrijft en uitvoert: Poeha!.

Boze dieren
De liedjes worden geschreven door Justin zelf (vocalen) en zijn vrienden Tim Kalf (melodieën) en Remco de Jong (groove). Tijdens optredens spelen ook Bart Steunenberg (gitaar), Erwin Nijboer (drums) en Justins vriendin Meinou Teijken (poppenspeler) mee. De bandleden maken al jaren muziek samen. “We speelden al eerder met het idee om kindermuziek te maken, maar het is moeilijk: je moet alle stoerheid en cynisme strippen en heel puur zijn. Als kinderen iets niet leuk vinden, laten ze dat merken ook. Toen we een keertje oefenden, bedacht ik een paar regels over m’n kat. De bassist, Remco, zong dat thuis voor z’n kinderen en die bleven het de hele dag zingen. We snapten gelijk dat we daar succes mee konden hebben.”

Een YouTube-filmpje van het liedje kreeg veel positieve reacties, maar daar bleef het niet bij: de band kreeg vervolgens uitnodigingen voor optredens, bijvoorbeeld op het festival Vogelpop in Ansen, het kidsmuziekevenement Live in Meppel en de Natuurbeleefdag in Staphorst. “Daar werden we voor gevraagd omdat we liedjes over de natuur hebben, bijvoorbeeld ‘De mars van de dieren’, waarin we zingen over boze dieren.” Ook heeft Poeha! een sinterklaaslied geschreven, dat werd opgepakt door RTV Meppel en naar alle scholen in Meppel werd gestuurd. “Bij de intocht zongen alle kinderen ons lied. Het hoogtepunt van het jaar voor mij!”

Boodschap
“We trekken kinderen onze wereld in. Zo rennen we niet zomaar het podium op en beginnen we met spelen, maar we maken er theater van. De bassist zit in het publiek alsof ‘ie een gewone bezoeker is en we vragen of hij een deuntje wil spelen. En de saxofonist is een klusjesman die ‘toevallig’ het podium opkomt om iets te repareren.”

Justins vriendin staat ook op het podium, met pop Boris. Ze laat hem met haar handen bewegen en doet de stem. “Boris praat tegen de kinderen om de liedjes in te leiden. Je ziet dat ze daar echt in geloven en helemaal meeleven.”

“Je moet kinderen serieus nemen”, vindt Justin. “Onze liedjes gaan soms over kinderlijke onderwerpen, maar wel over volwassen emoties. Zo zing ik dat ik niet weet wat ik zonder m’n kat zou moeten.”

De liedjes hebben altijd een boodschap. “Dat je jezelf moet zijn, dat je vriendelijk moet doen tegen anderen of dat je niet op het eerste gezicht moet oordelen. Het nummer ‘Boze meneer’ gaat over een man waar iedereen bang voor is, totdat een klein jongetje bij hem aanbelt en blijkt dat het een lieve meneer is die er alleen een beetje eng uitziet en een spraakgebrek heeft. Opeens accepteert iedereen hem.”

Prentenboek
Poeha! hoopt binnenkort een cd uit te brengen met een prentenboek waarin tekeningen bij de liedjes staan. “We hebben al een illustrator gevonden, maar we moeten nog meer liedjes schrijven. Waarschijnlijk verdienen we er weinig mee, maar dat vinden we niet het belangrijkst. We willen kinderen vooral inspireren om een iets mooier mensje te worden. Om een betere toekomst voor ons allemaal te maken, moet je beginnen bij kinderen.”

Beluister liedjes van Poeha! op www.facebook.com/poehakindermuziek.

Tekst: Jitse Schipper
Foto: Herman Engbers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *