Michelle: ‘Milieu-vreter’

Ik ben een ramp voor het milieu. Sorry dat ik zo met de deur in huis val, maar ja, nu weten jullie het ook. Met deze winterse temperaturen douche ik het liefst twee keer per dag om de ijspegels uit mijn haren te spoelen. De kachel staat de hele dag op standje vier. Ook ’s nachts, wanneer ik de kachel voor de honderste keer ben vergeten uit te zetten. Maar ik heb deze week wel biologische manderijnen gekocht. Ze waren niet eens in de aanbieding.02-Michelle ‘Milieu-vreter’-win 11-16 februari 2017

Greenpeace zou een plakbiljet met daarop mijn hoofd door de straten moeten verspreiden. Vindt u deze mejuffrouw, dan ontvangt u een fikse beloning. Want niet alleen in de winter, maar ook in de zomer sta ik het liefst zo vaak mogelijk onder de douche. Om met het koude water het klamme zweet van de warme zonnestralen weg te spoelen. Het is ook zo warm de laatste zomers, klaag klaag. En waarom is het de laatste tijd warm? Oh ja, omdat ik zo vaak douche. Maar ik koop wel biologische kipfilet, in blokjes gesneden.

Wanneer mijn studiefinanciering opeens plotseling is verdwenen (zou kunnen liggen aan al die keren lunchen in de stad) kom ik met mijn rol supermilieuonvriendelijke boterhamzakjes aankakken. Alles verdwijnt hierin. Biologische mandarijnen. De schil moet ik toch ergens in kwijt kunnen. De biologische kipfilet, want 300 gram is te veel voor één persoon. Waarna ik erachter komt dat er nog een plastic zakje kip in de vriezer ligt, ver over de datum. De boterhammen die ik meeneem voor onderweg gaan ook in een nieuwe zak. Maar op mijn boterham zit biologische kaas, jong belegen.

In de wasmachine prop ik zoveel was als mogelijk, omdat ik het zonde vind dit slimme apparaat voor niks te laten draaien. Ik heb geen auto, maar een fiets. Of dit is omdat ik me geen auto kan veroorloven, of omdat ik bewust met het milieu omga? Dat zeg ik niet. De eerste twee weken van de maand koop ik biologisch, de overige twee wacht ik op mijn loon. Maar eerlijk gezegd? Ik heb, net als het grootste deel van ons land, geen idee of ik bewust met het milieu omga. En dat is een ramp.

Michelle van der Molen
is vierdejaars journalistiekstudent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *