Herman Verveld: ’Stemmingmakerij’

Als we de peilingen moeten geloven, zal straks bij de verkiezingen van 15 maart de PVV, een one issue partij, de meeste stemmen behalen. Een beweging in plaats van een democratische partij, onder leiding van één man die de representatieve democratie nota bene een poppenkast en nepvertoning noemt. Hoe is het mogelijk dat een dergelijke dramzieke demagoog met maar één patriottistisch doel voor ogen: Nederland teruggeven aan de Nederlanders, zoveel potentiële kiezers heeft?06-Herman Verveld ’Stemmingmakerij’-win 11-16 februari 2017

Ik ben vast niet de enige vrijdenker en wereldburger hier op Windesheim. Want het gaat niet over hoog of laag opgeleiden, die in de valkuil van dit populisme trappen. Dus grijp ik aan de vooravond van deze hele belangrijke verkiezingen alles aan om een dringend stemadvies uit te brengen.

Aan de duizenden zwevende kiezers hier op Windesheim wil ik dit kwijt: politiek bedrijven is per definitie opkomen voor het algemene belang en niet per se jouw eigen belang of dat van een bepaalde groep veilig willen stellen. Of, zoals het op Wikipedia staat beschreven: politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen – meestal op basis van onderhandelingen – op de verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus.

Wanneer ik vervolgens de programma’s van alle partijen naast elkaar leg, dan springen er eigenlijk maar twee partijen uit (de PvdA heeft zich – bij monde van haar lijstrekker – helaas ook al aan een progressief patriotisme overgeleverd), die niet naar hun navel staren of slechts voor één bepaalde groep opkomen. GroenLinks en D’66 bedrijven bijvoorbeeld politiek die oog heeft voor mondialisering, diversiteit en duurzaamheid.

Populair zijn deze drie aandachtspunten in een tijd van opkomend populisme niet. Maar dit is mijn hartenkreet (mijn laatste, voordat ik binnenkort nieuwe kunstkleppen krijg in het Isala ziekenhuis): laat niet je stem verloren gaan aan welke partij of beweging ook, die zich alleen om specifieke groepen en eigenbelang bekommert. Stem op een partij die voor solidariteit en een echte samen leving is. Windesheim verbindt zich niet voor niets aan Hagoort’s motto: ‘we care, we share en we dare!’ Ik zou daaraan toe willen voegen: laat angst niet regeren, want iedereen doet er toe, of niemand doet er toe.

Herman Verveld
is docent sociale wetenschappen aan de calo

Er zijn 2 reacties op «Herman Verveld: ’Stemmingmakerij’»

 1. Onbekend schreef:

  Het antwoord is eenvoudig, de huidige politiek doet niet wat het volk wil. Velen willen helemaal niet op de PVV stemmen, maar wat moet je dan als je verandering wilt?

  Het algemeen belang, waar u naar refereert, is een vreedzame en rechtvaardige samenleving waar iedereen een eerlijke kans krijgt. De richting waarin we nu bewegen beweegt ons steeds verder van dat algemeen belang. Soms moet je intolerant zijn tegen de intoleranten, soms moet je onrechtvaardig zijn tegen de onrechtvaardigen en soms moet je kansen creëren voor de kanslozen.

  Het grootste deel van de Nederlanders zijn niet links en niet rechts, maar gewoon pragmatisch. Idealen zijn belangrijk maar soms moet je handelen naar de realiteit. Heeft de PVV de antwoorden? Nee natuurlijk niet, maar het alternatief heeft zijn kans gehad en heeft ons gebracht waar we nu zijn.

  Persoonlijk neig ik sterk om mijn stem te geven aan lijst 22, de Niet Stemmers.

  1. Herman Verveld schreef:

   Beste anonymus, wie moet dan intolerant zijn jegens de intoleranten, onrechtvaardig tegen de onrechtvaardigen en kansen bieden aan de kanslozen, wanneer iedereen – zoals u – zich onttrekt aan de representatieve democratie als een vreedzaam alternatief voor een kansrijke samenleving? 1 leider, 1 volk en 1 gedachte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *