Monique Ratheiser: ‘Citaat’

Ik houd van citeren. In mijn vorige column (over de parkeerboete die ik had gekregen)  citeerde ik een zinnetje uit Edward Albee’s The Zoo Story: “Sometimes it’s necessary to go a long distance out of the way in order to come back a short distance correctly”. Ik vond het citaat mooi, aansprekend en passend. Het beschreef, mooier dan ik het kon,  de situatie waarin ik óf een06-monique-ratheiser-citaat-win-08-22-december-2016 boete riskeerde, óf veel te laat in de les kwam. Ik leverde mijn column inclusief citaatje aan.

Daarop belde de redacteur van de win’: Op wie wilde ik toch wel indruk maken met dat citaat? Niemand op de redactie had ooit gehoord van Edward Albee of zijn Zoo Story! Wilde ik even intellectueel doen of zo?! Ik begreep ik het niet. Als ik door het X gebouw loop waar ik lesgeef zie ik op de kantoren citaten staan van grote denkers. In mijn lessen gebruik ik vaak citaten. Citaten uit belangrijk, cultureel relevant of gewoon mooi literair of filosofisch werk horen toch thuis in een academische setting? We staan hier op de Hogeschool toch ‘op de schouders van reuzen’?  Literatuur  is er toch om je aan te spiegelen, ook in je dagelijks leven? Daarbij hoef je je toch niet te beperken tot de literatuur die algemeen bekend is? Of recent?  Ik vond het maar vreemd, maar haalde het citaatje weg.

Het zat me niet lekker. Ik zal eerlijk opbiechten: ik kende Edward Albee’s Zoo Story ook niet. Ik had het citaatje opgepikt uit een film met Walter Matthau en Jack Lemmon waarin het voorkwam: Grumpy Old Men. Niets hoogdravends aan. Niets intellectueels. Maar het zinnetje bleef hangen. En nu, met die parkeersituatie, kreeg het extra lading voor mij.

Vanwege de reactie van de redacteur heb ik ondertussen Edward Albee’s Zoo Story gelezen en ik kan jullie zeggen: een aanrader! Echt goed voor ons aller ontwikkeling. Oorspronkelijk een één-akter waarin thema’s als isolatie, eenzaamheid, miscommunicatie en dehumanisering in een gecommercialiseerde wereld uitgewerkt worden. Mooie kerstboodschap, met dank aan de redacteur van de win’.

Monique Ratheiser
is docent bij journalistiek en bewegen & educatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *