Zwarte Piet is zo erg nog niet

Schijnt dat bij de sinterklaasviering op Windesheim de Pieten nog steeds zwart zijn. Nog geen roetveegpieten… We zitten hier natuurlijk ook ver weg van de politiek correcte elite in Amsterdam en Hilversum. Dat gezeur over Zwarte Piet. Ik ben er wel klaar mee. De hele discussie leidt ook af van een minstens zo groot onrecht: Sinterklaas zelf! Ik als lelieblanke autochtoon voel me enorm gekwetst omdat Windesheim nog steeds Sinterklaas als witte, bejaarde en enigszins seniele man presenteert. Ten eerste: ik ben devoot katholiek. Het kwetst mij enorm dat Sinterklaas een soort persiflage is van een katholieke bisschop. Tja, mijn geloof is zo’n integraal onderdeel van mijn identiteit, dat het malle, vergeetachtige en verwarde gedrag van de hedendaagse Sint mij diep van binnen raakt, alsof alle katholieke bisschoppen rijp zijn voor het verzorgingstehuis. De Sinterklaasviering is zo evident een complot van de protestanten om alle katholieken in Nederland als geretardeerde sukkels neer te zetten. Ze zijn zich er niet eens van bewust en dat kun je ze nauwelijks kwalijk nemen. Een duidelijke voorbeeld van ‘the protestant white privilege’. Het dolle gedrag van onze Sint krenkt mij, ik voel me gekwetst!

Als blanke man voel ik me ook gekwetst: steeds opnieuw de blanke als onderdrukker, als leider, als dader, als kolonisator. Ik vind het stigmatiserend. Weer de witte man als aanstichter van alle kwaad in de wereld. Het klopt niet. Achterhaalde quatsch. Het merendeel van de blanke mannen zit namelijk zwaar onder de plak van een blanke vrouw. En blanke vrouwen spelen in de hele Sinterklaas traditie al helemaal geen rol. Maar dat onrecht behandel ik zo. Ik pleit voor een Aziatische Sint, of een Indiase Sint. Ik wil het hier toch ook even opnemen voor een collega van me die in zijn jeugd misbruikt is op een katholiek internaat. Elk jaar wanneer ‘de kindervriend’ Sint-Nicolaas weer in ons land is, vermijdt hij iedere intocht. Te confronterend. Te kwetsend. Oude wonden worden weer opengereten.

En dan de schoonmaakster hier op de afdeling! Die moet elk jaar na 5 december weer in therapie omdat Sinterklaas elk jaar weer een man blijkt te zijn. Steeds weer die vernedering, die bevestiging dat vrouwen voor spek en bonen meedoen. Elke keer weer die impliciete bevestiging dat de mannen de lakens uitdelen in de wereld. Witte mannen. En dat niet alleen: zelfs de hoofdpiet is elk jaar weer een man.

Het milieubewustzijn van ‘onze ‘ Sint laat ik dan nog buiten beschouwing. Maar een stoomboot is wel een van de meest klimaatverpestende vervoersmiddelen die bestaan. We kunnen de hoge ambities van onze regering op het gebied van de beperking van CO2-uitstoot wel vergeten, zolang de Sint nog met die boot blijft komen. Tenzij hij onder Spaanse vlag blijft varen natuurlijk…

Mijn pleidooi: Windesheim, kap met die Sinterklaasviering. Ik ken niemand die er niet door gekwetst wordt. Behalve dan oudere, seniele, enigszins verwarde, witte en protestantse mannen. En daar zijn er nog maar weinig van…

D.A.T.A.

Er zijn 1 reacties op «Zwarte Piet is zo erg nog niet»

  1. Mylène schreef:

    Goed stuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *